Még négy nap

Este van már, újabb nap telt el – és alig négy nap múlva itt a nyakunkon az országgyűlési választás. Nézzük, most éppen hogy állunk a kerületben: tegnap a MoMa elnöke, Bokros Lajos bejelentette, hogy visszalép Oláh Lajos javára, ezt az Együtt aspiránsa korábban már megtette. Csakhogy Oláhon kívül még mindig három jelentősebb ellenzéki jelölt van a placcon: az LMP részéről Moldován László, a Jobbikból Stummer János, a Momentumtól pedig Soproni Tamás alelnök indul.

Nézzük meg a taktikaiszavazas.hu elemzőinek esélylatolgatását, hogy kinek ki javára kellene visszalépnie az ellenzéki győzelem érdekében. Várható szavazatarány egyéniben (zárójelben az arányok átszavazás esetén):

Bajkai István – Fidesz-KDNP 30.2%  (30.8%)
Stummer János – Jobbik  9.4%   (7.2%)
Oláh Lajos – DK  22.5%  (33.4%)
Moldován László – LMP 17.0%  (14.3%)
Soproni Tamás – Momentum  9.7%   (8.2%)
Döme Zsuzsanna – MKKP  5.7%   (4.7%)
VISSZALÉPETT a DK javára – MoMa  1.5%   (1.5%)

2014-ben ez volt az eredmény:

Oláh Lajos – Összefogás (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP) 38.7%
Rónaszékiné Keresztes Monika Mária – Fidesz-KDNP 38.1%
Csiba Katalin Gyöngyvér – LMP 12.0%
Stummer János – Jobbik 10.5%

A fentiek alapján eléggé világosan látszik, hogy ha Soproni Tamás és/vagy Moldován is indul, az komoly lehetőség Bajkainak a választókerület megnyerésére. A kérdés tehát, amit minden ellenzéki jelöltnek fel kell/kéne tennie, hogy mi a fontosabb: a Fidesz jelöltjének legyőzése, vagy esetleg egy mandátummal több a listán. Még négy nap – és erre is választ kapunk.

Április 8-án, négy nap múlva tessék tehát a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazni, lis- tán meg mindenki voksolhat a szívének legkedvesebb pártjára. (Az MSZP-Párbeszéd lista a 9. számot viseli, azt tessék keresni.)

További szép estét mindenkinek!

P.s.: Ma délután az Együtt megállapodott az MSZP-P-vel és a DK-val, több helyen visszalép- nek egymás javára; így Németh Szilárd és Szatmáry Kristóf ellen is az Együtt adja a baloldali jelöltet. Cserébe az Együtt 11 helyen lép vissza. Az MSZP–Párbeszéd belvárosi jelöltje pedig bejelentette, egyoldalúan visszalép a megállapodásban részt nem vevő LMP javára. (Index)

***

Sokan kérdezik, hogy a választás napján hol tudnának örülni velünk. Vasárnap reggel 10 órától a Dob utca 65-ben (Piros Pont) késő estig vagyunk. Aki nem csak örülni szeretne, hanem segíteni, szintén szívesen látjuk. Mindent megteszünk, hogy úgy legyen, ahogy szeretnénk, rajtunk nem múlik. (Hunvald György)

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.