Nincs kegyelem

Tegnap, alig néhány órával azután, hogy felfüggesztették a mentelmi jogát, máris újra őrizetbe vették Czeglédy Csabát, a „virágzó magyar jogállam vasökle újra lecsapott rá”. Az ügyészség tájékoztatása szerint kihallgatása szombaton, azaz ma megtörténik, az őrizetbe vételt követő 72 órán belül pedig indítványozni fogják az előzetes letartóztatásának elrendelését a nyomozási bíró előtt. Pont.

Czeglédy Csaba tehát ismét börtönben van, miután Polt Péter minden kevésbé fontos dolgát (lásd. például Elios-ügy) félredobva, soha nem látott gyorsasággal cselekedett és kérte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését – amely „kérésnek” a Patyi András vezette, fideszes többségű Nemzeti Választási Bizottság azonmód eleget is tett.

„Természetesen” egy új bűncselekménnyel is megvádolták Czeglédyt, ez mindenképpen kellett ugyanis ahhoz, hogy ismét őrizetbe vehessék. Ezzel kapcsolatban álljon most itt egy nálunk jóval hozzáértőbb vélemény dr. Sándor Zsuzsától (jogász, kényszernyugdíjas bíró, tanácselnök, büntetőjogász, a Fővárosi Bíróság volt tanácsvezető bírája, a 2012-ben kény- szernyugdíjazott 234 bíró egyike). Többek közt ezt írja a blogján:

… fontos tudni, hogy a mentelmi jog felfüggesztése csak és kizárólag arra az ügyre vonatkozik, amelyre azt kérték, és amelyben azt felfüggesztették. Semmilyen másik ügyre nem!

Amikor tegnap este 10-kor megjelentek a rendőrök, hogy Czeglédy Csabát őrizetbe vegyék, azt állították, hogy ezt egy másik büntető ügy miatt teszik. Ám állítólag a nyomozóhatóság ezt a „másik ügyet” egyesítette a 721. számú ügyhöz, bár erről mind a gyanúsítottat, mind a védőjét eddig elfelejtették értesíteni.

Namármost. Ha igaz az, hogy tényleg egyesítették, vagyis a két ügyben ugyanaz az eljárás folyik, azon a bizonyos 721. számon, akkor megszegték a Büntetőeljárási törvénynek azt a szabályát (Be. 126.§ (4). bekezdés), hogy „ugyanazon bűncselekmény miatt… az őrizetbe vétel újra nem rendelhető el.

Ám ha valóban egy másik ügyről lenne szó (vagyis nem egyesítették az előzőhöz, hanem külön eljárást indítottak), akkor a mentelmi jogról szóló törvényt szegték meg. A mentelmi jog felfüggesztése ugyanis csak és kizárólag arra az ügyre vonatkozik (a 721. számúra), amelyben a mentelmi jog felfüggesztését kérték és amelyben fel is függesztették.

Czeglédy Csaba ügyében eljáró hatóságok tehát vagy így, vagy úgy, de törvényt sértettek. Hogy vajon miért, azt a fantáziájukra bízom.

Nos, akkor most, hogy is van ez?! Mindenesetre igencsak ismerősnek tűnik az a módszer, ahogy az ügyészek szorgosan bővítgetik az ügyet, ami ugye vagy van, vagy nincs – merthogy 8 és fél hónapig tartó előzetes után, vádemelés nélkül Czeglédy bűnösségéről semmit nem tudni. Amit viszont már tudni, az az, hogy Polt Péterék valamiért mindenáron (bármi áron?) börtönben akarják tartani Czeglédy Csabát. Erre a „valamiértre” azért némi választ ad(hat) az a beszélgetés, melyet csütörtökön – rögtön azt követően, hogy kiengedték az előzetesből – Kálmán Olga Egyenesen című műsorában láthattunk, hallhattunk. (Aki esetleg még nem látta, feltétlenül nézze meg a fenti linken, az interjú önmagáért beszél.)

P.s.: Megjegyzendő, hogy Czeglédyt 1998 óta sorozatban megválasztották képviselőnek Szombathelyen, és az MSZP Vas megyei erős embereként futott volna neki a 2018-as kam- pánynak. Ha tavaly „véletlenül” rá nem talál a NAV. Ha nagy hirtelen le nem tartóztatják. Ha koholt vádakkal, mindenféle bizonyíték nélkül nem küldik újra börtönbe. Meg ha ma itt Magyarországon nem olyan lenne igazságszolgálatilag, mintha Timbuktuban élnénk.

Payns

***

Ideje lenne belátni, hogy a Czeglédy üggyel tökön lőttétek magatokat. Ebből már nem másztok ki. Ember nincs az országban, aki ne jött volna már rá, hogy be vagytok fosva, hogy bizonyítékok vannak a korrupt szemétségeitekre és fogalmatok sincs, honnan és mikor fog- nak előbukkanni a bizonyítékok. Pörögtök mint a szélkakas és csapkodtok minden irányba, de csak egymást találjátok el. (Swan Edgar / K. Szalonna: Ezek hülyék)

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.