Népszavazás: érvénytelen

Végre – késő este – megérkeztek a pontos adatok a mai népszavazásról: a reggel 6 órától este 19 óráig tartó szavazáson az erzsébetvárosi választópolgárok 15,89 százaléka járult az urnákhoz, összesen 6918 fő adta le a szavazatát. 4572 ember az éjféli zárórára voksolt, míg 2316-an az éjfél utáni nyitva tartás mellett foglalt állást, 30 szavazat érvénytelen volt – adta hírül az önkormányzat.

Fotó: Index

Az alacsony részvétel nem meglepő: a referendum a kerület teljes területére lett kiírva (gondolom nem véletlenül), miközben csak a körúton belüli rész éjféli zárvatartásáról szólt – a körúton túl már 2013-ban életbe lépett az éjféli zárást. Nem meglepő, hogy a kerület többségét kevésbé érintette meg a probléma, így a referendum érvénytelen és eredménytelen lett.

A kezdeményezők (lásd.: Fidesz frakció)  sikeresen nyertek 4-5 hónapot. Most kellene a helyzet normalizálasára javaslatokat tenni egy előterjesztésben. Netán rendkívüli ülést kezdeményezve. (Gergely József)

P.s.: Elnézve a szavazási hajlandóságot, nem mondhatnánk, hogy ez ma nagy diadala volt a demokráciának.

***

Sokan állítják, hogy ez a népszavazás felesleges pénzkidobás, nem más, mint egy igen drága közvélemény-kutatás (nagyjából 40 millió forintba kerül megrendezni). Vannak, akik azt sérelmezik, hogy miért szavazhatnak a külső kerületrész lakói, akik nem érintettek. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a valószínű érvénytelenség miatt végül újra az önkormány- zathoz kerül vissza a labda, és a képviselőknek kell – vállalva a politikai felelősséget – dön- teniük a szabályozásról. De lehet, hogy az lenne a legjobb, ha a jelenleg is érvényben lévő rendeleteknek szereznének érvényt. (via Mérce)

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.