Bajkai felebaráti szeretete

A VII. kerület fideszes alpolgármestere és 2018-as országgyűlési képviselő-jelöltje, a kampányban a nevével felmatricázott tojást és tejet osztó Bajkai István két beterjesztéssel is előállt a VII. kerületben: szerdán szavaz(ott) a testület két lakás bérlőkijelölési jogáról. Ezt a furcsa fogalmat úgy lehetne lefordítani, hogy az önkormányzat tulajdonában álló lakást gyakorlatilag olyan módon ad át valakinek, hogy az az illető döntheti el, ki veheti azt bérbe, derül ki az önkormányzati ülés apropóján kiküldött anyagokból. A jogszabályban lehetőség van arra, hogy ezért a lakás forgalmi értékének 25-50%-át elkérje az Önkormányzat, Bajkai beadványa alapján azonban ettől eltekintene az önkormányzat. Az előterjesztés szerint legalább 60nm-es lakásokról van szó – írja az Index. (Részletek itt olvashatók.)

Fotó: Ránki Dániel / Magyar Nemzet

Ezen a két szervezeten segített volna ilyen módon Bajkai:

  • az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), aminek vezetője, Köves Slomó épp a napokban adta nevét és arcát a Fidesz-KDNP belvárosi jelöltjének, Hollik Istvánnak a kampányához. (Az EMIH beadványában az általuk létrehozott CEDEK nevű szeretetszolgálatukra hivatkozva kérik a bérlőkijelölési jogot, és nem is egy, hanem egyből három önkormányzati lakásra.)
  • illetve az „Oktatási és Továbbképzési Központ” Alapítvány, amely alapítása Farkas Flóriánhoz köthető, aminek vezetőségében évekig az ő bizalmi emberei ültek, és amely több százmilliós pályázati pénzeket kapott. (Az OTKA ugyanarra a címre van bejegyezve, mint a Fidesszel szövetséges Lungo Drom.)

Nos, ez most nem jött össze. Bajkai István ugyan a felebaráti szeretetre hivatkozott, mikor mindezt előterjesztette a szerdai testületi ülésen, de teljes ellenzéki összefogással sikerült megakadályozni, hogy a Fidesz a bérlőkijelölési joggal „jutalmazzon” Erzsébetvárosban (a szavazáson az indítványt 8-an támogatták, 8-an pedig ellene voksoltak).

***

Vasárnap népszavazás! Az Alkotmánybíróság is zöld utat adott a népszavazásnak, miután visszautasította az belső-erzsébetvárosi szórakozóhelyek nyitvatartásával kapcsolatos helyi népszavazási kezdeményezés ellen benyújtott alkotmányjogi panaszt a tegnap közzétett döntésében.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.