Vizsgálóbizottságot Elios-ügyben!

Az MSZP és a Párbeszéd a miniszterelnök felelősségét vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az Elios-ügyben. A két párt törvényjavaslatot is benyújt egy antikorrupciós ügyészség létrehozására. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón az elmúlt 27 év egyik legsúlyosabb korrupciós ügyeként jellemezte az Elios-ügyet.

Az ellenzéki politikus szerint olyan csalásról van szó, amelynél a szervezett bűnözés eszközeit alkalmazták, és amelyben a miniszterelnök egyik családtagja, a veje is érintett. Hozzátette: Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése is megerősíti, hogy szervezett akcióról van szó. „Szeretném, ha kicsit ízlelgetnénk ezeket a szavakat: egyfelől szervezett bűnözés, másfelől pedig a miniszterelnök családja” – fogalmazott.

Karácsony Gergely a közvilágítási beruházásoknál feltárt szabálytalanságokról azt mondta, ezeket az egy kaptafán készült helyi beszerzéseket nyilvánvalóan politikai támogatással végezték. Még ki sem írták a pályázatot, a miniszterelnök veje már tárgyalt azokról, Lázár János miniszter pedig büszke arra, hogy részt vett egy erről szóló egyeztetésen és mindezt az ügyészség a legnagyobb béketűréssel követte – mondta.

A Párbeszéd társelnöke szerint az OLAF-jelentés megállapította azt is, hogy az ügyészség nem a bűnt üldözte, hanem a bűnt pártolta ebben az ügyben. Karácsony Gergely közölte, világosan látszik az is, hogy Polt Péter legfőbb ügyész alkalmatlan arra, hogy a magyar adófizetők pénze felett őrködjön. Meg kell szüntetni azt az állapotot, hogy a magyar és az európai adófizetők pénzéért ebben az országban senki nem felelős, senki nem érzi fele- lősségének a nyomozást – hangoztatta.

Jelezte, negyedjére is benyújtják az antikorrupciós ügyészség létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője dolgozott ki európai példák és az Európai Bizottság ajánlása alapján.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője közölte, még hétfőn megkeresik a többi parlamenti pártot azzal, hogy támogassák a miniszterelnök Elios-ügyben való politikai felelősségét vizsgáló testület létrehozását; ehhez negyven képviselő aláírása kell. Szólt arról is, képviselőjelöltjeiket is arra kérik, hogy az ügyben érintett településeken tegyenek meg mindent az igazság kiderítésére.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.