Buliblöff Orbánék ügyvédjétől

Hiába van két ciklus óta fideszes polgármester, a baloldal a hibás minden rosszért, ami a bulinegyedben történik. Mármint a kormánypárti Bajkai István szerint.

Irigylésre méltó kreativitással hárította át a felelősséget politikai ellenfeleire „az Orbán család ügyvédjeként” is emlegetett Bajkai István, aki a parlamenti választáson a Fidesz színeiben indul a főváros VI.-VII. kerületében. Terézváros és Erzsébetváros kormánypárti jelöltjével a Körúti Korzó helyi fideszes kiadványa közölt interjút. Bajkai ebben – a magyar nyelv szabályait kissé kifacsarva – kijelentette: „a bulinegyed egyike annak a számtalan problémáknak, amelyet a baloldal hozott létre, de nekünk fideszeseknek kell megoldanunk”.

Az aláírás nélküli interjúban Bajkai nem tért ki rá, de az úgynevezett bulinegyed felfutása a 2010-es évekre tehető. Márpedig Erzsébetvárosnak 2010 óta fideszes polgármestere van (Vattamány Zsolt), ahogyan a Terézvárosnak is (Hassay Zsófia), ráadásul 2010 óta Budapest főpolgármestere is kormánypárti (Tarlós István).

„Követeljük annak a 2013-as önkormányzati rendeletmellékletnek a visszavonását, amely Belső-Ezsébetvárosban feloldotta a kötelező éjféli zárórát, ami a kerület minden más részében kötelező a vendéglátóhelyekre nézve. Nálunk viszont korlátlan nyitva tartás van” – nyilatkozta Szurovszky Katalin, az Élhető Erzsébetvárosért nevű csoport egyik alapítója tavaly szeptemberben a Heteknek. 2013-ban, amikor a VII. kerület egy részében az önkormányzat eltörölte a kötelező éjféli zárórára vonatkozó rendeletet, már javában fideszes volt a polgármester.

A közeljövőben erről helyi népszavazást tartanak az Erzsébetvárosban. A kérdésre, hogy mi a megoldás a bulinegyed problémáira (amelyeket a baloldal okozott), Bajkai István semmiféle konkrétumot nem mondott: „Az emberek megkérdezése nélkül felelős politikusnak semmit sem szabad tennie. A véleménynyilvánításnak egy módja a népszavazás, de én ennél tovább megyek és ellátogatok valamennyi körzetbe, mindenhol tartok kihelyezett fogadóórát, ahol személyesen tudok találkozni az itt élőkkel.”

Ennyi, és semmivel se több. Az elkenős válasz nem véletlen. Tavaly szeptemberben a hvg.hu írta meg, hogy leváltották választókerületi elnöki posztjáról Rónaszékiné Keresztes Monikát, az ő helyét vette át Bajkai István. A portál információi szerint Rónaszékinét a bulinegyed fennmaradásában érdekelt üzleti körök fúrták meg a Fidesz vezetésénél. A lakók és a vendéglátóhelyek konfliktusában ugyanis Rónaszékiné a lakók mellé állt, míg Bajkai István nem rúgná össze port a vállalkozókkal.

Az Index ehhez hozzátette: a bulinegyedben sok fideszes vendéglátós érdekeltség van, Bajkai az ő érdeküket is képviseli. Bajkai István jó kormánykapcsolatokkal bír: sajtóügyekben Orbán Viktort és az Orbán-család más tagjait, köztük Orbán Ráhelt – vagy például Tiborcz Istvánt – képviselte.

Hassay Zsófia és Vattamány Zsolt amúgy nem abban a kerületben lakik, ahol polgármester. Bajkai István, aki nem mellesleg alpolgármester a VII. kerületben, szintén nem erzsébet- városi lakos. De – mint azt a Körúti Korzónak nyilatkozta – szereti a helyet, „nem itt lakom, de reggeltől késő estig ez az otthonom”.

Bajkai mostanában nagy pályát fut be a médiában. Karácsony előtt az RTL Klub jóvoltából került be a hírekbe: a nevével címkézett tojásokat osztottak a Terézvárosban. Nemrég a reflektor.hu vette észre, hogy az erzsébetvárosi Garay téren Bajkai István ingyenes tejjel kedveskedik a rászorulóknak.

Van miből jótékonykodnia. A konzorciumok, amelyeknek Bajkai István ügyvédi irodája is a tagja volt, az elmúlt években több alkalommal milliárdos kormányzati megbízásokat kaptak.

***

Rabbi a címlapon
„Köves Slomó: Nem lehet összefogni a Jobbikkal!” – áll a cikkünkben idézett Körúti Korzó címoldalán. Ebből azonban nem következik, hogy Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija nyilatkozott volna a fideszes kampánylapnak. A 6. oldalon kiderül, hogy a párttermék csak szemlézte azt, amit a rabbi a Hír TV-nek mondott.

Czene Gábor

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.