Pontosan, terv szerint

Itt van nektek egy szép reklámszöveg, hogy örüljetek. Utána azért gondolkodjunk el néhány dolgon… Kezdjük azzal, hogy hol van ezen a látványterven a “barokk kert”? Hát sehol. Hogy hogyan nézhet(ne) ki valójában, azt a Magyar Építők honlapjáról tudhatjuk meg (2 kép). Nos, aki szerint ez barokk, az legalábbis fogalmatlan. A barokk kert mibenlétéről a Wikipédia meglehetősen jól tájékoztat. A kép jobb oldalán egyébként a végképp tönkretenni kívánt (és valóban barokkos) Rondó torzója látható.

Azt, hogy miért kellett 15 m-rel beljebb tolni a Ligetbe ezt a kocsmaszörnyet, a kép bal oldalán láthatjátok: azért, mert a “sétányt” és a bicikliutat nem a liget szélén, a fák alatt, illetve között építik meg, hanem a főútvonal és az épület között. Ezzel egyrészt arra kényszerítik a gyalogosokat és a kerékpárosokat, hogy a Liget levegője helyett a Dózsa György útét szívják, másrészt garantálják számukra a múzeumlátogatók keresztirányú forgalmát. Gyakorló biciklistaként állítom, nincs jobb reflexfejlesztő, mint a takarásból hirtelen elibénk toppanó gyalogos. Persze, amíg ezek a bizonyos reflexek bejáratódnak, néhányszor átesünk egymáson, de hát valamit valamiért…

Azoknak, akik elhinnék a reklámnak, hogy itt múzeum épül, álljanak itt a szikár tények:

“Funkció: múzeum és látogatóközpont
Beruházás jellege: új épület építése
Össz. nettó alapterület: kb. 31.400 m2
Rövid leírás: a földszint felett 2, egyre csökkenő alapterületű (az íves tetőből adódó) szinten, a földszint alatt 2 szinten elhelyezkedő épület. A -2 szinten, földszinten és részben e fölött állandó és időszaki kiállítóterek, gyermek múzeum, látogatóközpont, előadótermek, múzeumpedagógiai tér, könyvtár helyezkedik el, mint fő funkció. A -2. szinten ezen kívül beszállítás, raktárak és műhelyek találhatók. A felső – kisebb – szinteken találhatók az irodák, illetve a tetőszinten (legfelső szinten) étterem, kávézó és előadóterem.
Az épület pinceszintje résfallal körülhatárolt, cölöpözéssel gyámolított lemezalap. A felmenő szerkezet monolit vasbeton. A tető egy nagy íves héjszerkezet, járható tetőként (részben kertként) kialakítva. A homlokzat üvegfal, illetve előtte sávosan elhelyezkedő fém installáció.”

Tehát: a múzeumi funkciók (gyűjtemény, restauráló stb. műhelyek meg sok egyéb) zömmel a Szabolcs utcában maradnak, a múzeumnak nevezett épületbe csak némi kiállító tér kerül (a nettó alapterület kb. negyede). A szélsőségesen pazarló (a közép behorpasztásával rengeteg helyet elvesztő) épületben viszont lesz “múzeumpedagógiai tér, könyvtár”, többféle előadó- terem, valamint étterem és kávézó.

Szóval, ez egy konferenciaközpont látványosságként néprajzi kiállítással.

Fügedi Ubul

P.s.: A beépítés első két éve itt olvasható; külön érdekesek az ábrák.

***

Nem Liget, de legalább annyira fontos: már csak két hét van hátra a helyi népszavazásig, február 18-án dönthet a kerület lakossága, hogy életbe lépjen-e Erzsébetvárosban az éjféli csendrendelet. Erről – illetve a probléma megoldásáról – ugyan az önkormányzat jelenlegi, kifogások mögé bújó vezetése maga is dönthetett volna, nem tette. De ha már így esett: tessék elmenni szavazni!

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.