Mátyás Gy.: Bizottsági komédia

Mikor elérkezik a nagy nap, és Pelikán József gátőr − Virág elvtárs áldozatos  munkáját porig rombolva − elrontja a díszelőadást, Gulyás Elemér hivatásos nyilas verőember menti meg a rendes kommunista koncepciós pert. (Ja, hát a nem is olyan kis nyilasoknak is meg lett bocsátva.) Látván, hogy Pelikánban felülkerekedni készül az elemi igazságérzet és a józan ész, Gulyás „tanú” előlép és így szól: „Tisztelt bíróság, módosítani kívánom a tanúvallomásomat: Pelikán is rendőrpsicli volt. Tőlem kapta a fizetését. Dániel is az volt, Pelikán is az volt.”

Azért azt kevesen gondoltuk volna, hogy a nemzetbiztonsági bizottság legutóbbi, komédiává fajuló ülésén s utána, a fentihez hasonló, bár kompozícióját tekintve eléggé szegényesen kivitelezett jelenetnek leszünk tanúi.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A bizottság alelnöke, a rendíthetetlen rezsibirkózó bent a bizottság amúgy nyilvános ülésén előadta, hogy Szél Bernadett akkora nemzetbiztonsági kockázat, mint egy tucat Al Kaida-sejt, ezért aztán ők az állítólagos Soros-tervet (ami annyira titokzatos, hogy valójában a Fidesz sem tudja pontosan, mi az) nem vitathatják meg a jelenlétében. Ki is rohant a rezsi- dalia a teremből, hogy mindjárt sajtótájékoztatót tartson. Mikor e helyütt szembesítették azzal, hogy a bizottság szoci elnöke (amúgy teljesen kideríthetetlen okból és céllal) levelet intéz magához Soros Györgyhöz, a jó rezsivitéz azonnal rálelt a megoldásra: akkor Molnár Zsolt is nemzetbiztonsági kockázat. Világos: „Dániel is az volt, Pelikán is az volt.” Szél is az, Molnár is az.

Persze lehet most azon vidulni, hogy a résztvevők most már hanyadszorra csinálnak fenékbe rugdosós nívójú heccet a politikából, meg lehet derülni azon a versenyen, hogy a felek milyen mélyen tudják földbe döngölni egy bizottság tekintélyét, amely küzdelmet szokás szerint tussal nyerte meg a rezsibirkózó. Mondom, lehetne ezen élcelődni, ha amúgy nem lenne az ügy minden ízében kiábrándítóan komoly.

Hiszen már maga a Soros-tervvel való propagandisztikus bohóckodás is szép példája a politikai szélhámosságnak. Ugyanis − hogy egy biztonságunkra ügyelő szervet említsünk – a rendőrség adott ki határozatot arról, hogy Soros, illetve a Nyílt Társadalom Alapítvány semmilyen veszélyt nem jelent Magyarországra nézve. A jobbikos képviselő provokatív feljelentése kapcsán a rendőrség megállapította, hogy Soros csak a véleményét mondta el a migrációról, ami „nem tekinthető erőszakos, fenyegetéssel járó cselekmény előkészületének”.

Csak hát a jó NER-hadfiak ugyan miért állnának le a néphülyítéssel, ha azt látják, hogy a propaganda hatásos. Márpedig az.

Oké, ez a dolog unalomig ismert része. De van itt azért újdonság is, mégpedig az, hogy a nemzetbiztonsági cirkusz kapcsán a rezsibirkózó mintha éppen páros lábbal tapodott volna a törvényeken, az alkotmányon (izé, alaptörvényen) a hatalommegosztás elvén, szóval úgy zusammen a demokrácia összes fontos összetevőjén. Mert hát úgy tűnik, a rezsimágus szilárdan hiszi: ő eldöntheti, ki is jelent itt nemzetbiztonsági kockázatot. Ez valami becsípődés lehet nála, mert már korábban is nevesített három közveszélyes felforgatót, de most lazán felülbírálta a szakszolgálatok hivatalos verdiktjét is. Hiszen Szél Bernadett – csakúgy, mint a bizottság többi tagja – átesett a nemzetbiztonsági átvilágításon és papírjuk van arról, hogy nem szoktak kibiztosított Kommunista Kiáltvánnyal járkálni. A rezsi nagy harcosa viszont jobban tudja, illetve ő tudja, hogy ki ellenség, ki nem. A kérdés: minek vannak akkor a szakszolgálatok (bár tényleg minek, ha a világszerte körözött, terrorizmus segítésével vádolt szaudi illető vidáman bizniszelhet a legfőbb orákulum családjával), minek van parlament, minek vannak pártok, ha egyszer úgyis a rezsikündü dönt minden fontos kérdésben.

Mi tulajdonképpen örülünk, hogy ilyen páratlan intellektusú, sokoldalúan művelt (méltán lett ő az Arany János év fővédnöke is… hát persze, „repül a nehéz kő…”) férfiú lett a mérték mifelénk. Csak félve említjük meg: mindeddig úgy tudtuk, a törvény emanációja, a bölcses- ség letéteményese, minden jó forrása, a nemzet szellemének megtestesülése egyedül a legfőbb orákulum Felcsútról. Nem lesz abból baj, hogy a nemzet rezsibirkózója mintegy hasonló szerepben tündököl?

Bár bizonyos szemszögből nézve tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy a NER-pionírok milyen munkamegosztásban rombolják le a demokráciát.

Mátyás Győző

(Forrás: 168 óra)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.