Kispál: Rózsaszín tűzcsap

Így újév első hetére egy kis színes mindenfélével üdvözölném az Olvasókat, kezdeném rögtön én is a talán legfontosabb, bár már köztudott hírrel: igen, február 18-án, vasárnap lesz a népszavazás arról, hogy éjfélkor legyen-e kötelező záróra a „bulinegyedben”. Nem lesz olcsó, viszont egyáltalán nem biztos, hogy megoldja a létező problémákat, de most már biztos, hogy lesz. (Erről tessék még elolvasni N. Kósa Judit lentebb belinkelt írását. Aki meg már most szeretné kifejezni a véleményét kötelező záróra-ügyben, itt megteheti.)

A 42 milliós demokratikus aktusra Vattamány polgármester mókás indoklása szerint azért kerül sor, mert a képviselő testület „nem tudott dönteni” a kérdésben. Hogy is tudott volna, elvégre ők maguk határoztak úgy öt éve, hogy egy lakóövezetben az éjjel-nappal nyitva lévő itatóhelyeké és a „bármit megtehetsz” ígéretével idecsábított turistáké legyen a terep. (N. Kósa Judit / Népszava)

Pedig tíz-tizenegy éve még úgy tűnt, hogy az akkor még zsidónegyedként emlegetett terület kellemes belvárosi környékké válik. Hát nem vált kellemessé*. Az elmúlt években – a kosz, zaj és a bulituristák mellett – megjelentek a prostituáltak, zsebtolvajok és dílerek, ami tovább rontotta az amúgy is rossz helyzetet. A lakosság meg évek óta vívja harcát a kerület jelenlegi vezetésével, amely láthatóan nem akar, vagy csak nem tud mit kezdeni a kialakult helyzettel és az egyre elviselhetetlenebb (köz)állapotokkal.

De hogy a végire legyen valami jó hír – meg alkalom, hogy végre feltehessem a fenti képet – az egyre szépülő, épülő és színesedő kerületünkből: nálunk járt a Rózsaszín Párduc, és itt hagyta névjegyét a Kertész utcában. Ezek után már tényleg elmondhatjuk, mindenünk meg- van – már csak ez hiányzott a boldogságunkhoz. Vagy nem.

További szép estét mindenkinek!

Dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

*A KSH legutóbbi adatai szerint a „bulinegyed” magvában 565-re nőtt a szórakoztató és vendéglátó helyek száma. De van egy másik KSH adat is: míg az évezred első évtizedében stagnált az erzsébetvárosi lakosok száma addig az utóbbi öt évben tízezernél is többen költöztek el. Egyúttal – a becslések szerint – a Körúton belüli társasházak lakásainak 35-40 százalékában albérlők vagy – és ez a gyakoribb – hétvégi budapesti „mindent szabad” bulira érkező turisták élnek.

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.