Megvan az MSZP-DK megállapodás

Három dolgot kértünk a Demokratikus Koalícióval (DK) való tárgyaláson a megállapodás mellé: mondjuk ki, hogy kormányváltást akarunk, ne beszéljünk listákról, mert abban nem értünk egyet, és a DK fontolja meg, tudja-e támogatni miniszterelnök-jelöltnek Karácsony Gergelyt – mondta a Népszavának Molnár Gyula, az MSZP elnöke, miután a DK elnökével közös sajtótájékoztatójukon bejelentették a két párt megállapodását.

Fotó: Illyés Tibor

Az MSZP és DK a mostani állás szerint külön listával, de koordinált 106 egyéni jelölttel indulna – tehát amelyik egyéni választókerületben az MSZP indít jelöltet, ott a DK nem száll harcba, és fordítva. Nem lesz olyan körzet, ahol egymás ellen indulnak, a szocialisták 60, míg Gyurcsányék 46 körzetben jelölhetnek. Budapesten 18-ból 10 körzetben állít jelöltet az MSZP, többek között az V. kerületben is, ahol Juhász Péter Együtt-elnök indul. A IV. kerület a DK-é lett, a III. kerület az MSZP-hez van beírva, viszont sajtóhírek szerint ott a párbeszédes Szabó Tímea indul. A Párbeszéd több helyet is kaphat, de azokról még egyeztetnek a szocialistákkal. Kérdéses helyszín volt még Szeged is, azonban Botka László városában mindkét körzetben szocialista jelölt lesz.

Gyurcsányék azt javasolták, Karácsony Gergely úgy legyen a közös miniszterelnök-jelölt, hogy közben egyik pártlistán sem szerepelne. Ezt a szocialisták nem fogadták el, így jelenleg a DK nem támogatja Zugló polgármesterét. Másban sem hajlandó változtatni a DK: továbbra is elvetik a közös listát. – Tudomásul vettük a DK mostani döntését, azonban nyitottak vagyunk arra, hogy bármikor visszatérhetünk a kérdésre – hangsúlyozta a szocialista pártelnök.

Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője kérdésünkre leszögezte: komoly siker, hogy a 106 választókörzetben megállapodás született az MSZP és a DK között. Az ellenzéki káosz, amely még pár napja is látszódott, elkezdett rendeződni, hiszen Tordai szerint megvan a baloldali miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely személyében, most pedig megszületett a közel véglegesnek tekinthető megállapodás a közös jelöltekről. Ám az optimális forgatókönyv még arrébb van. Karácsony pártja ugyanis továbbra is reménykedik abban, hogy az MSZP-Párbeszéd közös listához minden demokratikus párt csatlakozik. – Most kapott mindenki időt, elkezdhetünk a körzetekben dolgozni, Karácsony Gergely be tudja mutatni a baloldal rendszerváltó ajánlatát, februárig pedig újabb jelentős lépéseket teszünk a választási siker felé – hangsúlyozta a szóvivő.

Gyurcsány egyébként a legfontosabb választókerületekben a Momentumtól az Együttig átfogó megállapodást szeretne elérni. Reméli, hogy a választók értik, hogy minden ezen múlik. Molnár szerint is rugalmas a lista, abban érdekeltek, hogy egy kihívó legyen, ha vannak további jelentkezések, akkor készek a kérdést újranyitni.

Zoltai Ákos

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.