Mégse nem isten?

Nem lehetnek túl jó napjai mostanában Handó Tündének. Még októberben beperelte egy büntetőbíró, mondván, hogy az visszaél hatalmával. November elején több volt és jelenlegi bíró lesújtó képet festett a magyar igazságszolgáltatásról, állításuk szerint a politika beférkőzött az ítélkezésbe. Pár napja meg egy törvényszéki elnök fejezte ki  nem tetszését a Handó-féle rendszerrel kapcsolatban, most meg az Alkotmánybíróság (Ab) parancsolt megálljt az Országos Bírósági Hivatal elnökének és az ő hatalommániájának.

Szuperbíró (Pápai Gábor / Népszava)

Merthogy az Ab kedden aláírt, és csütörtökön nyilvánosságra hozott határozatában részben megsemmisítette az OBH elnökének integritási szabályzatát, ugyanis az több ponton is az alkotmányba ütközik.

Szájer József felesége még tavaly adta ki a bíróság jogszerű, befolyásmentes működéséről és a bírák ennek megfelelő magatartásáról szóló szabályzatot. Ez 2016. július 1-jén lépett élet- be, egy bíró viszont az Alkotmánybíróságon támadta meg, mert Magyarország Alaptörvénye már amúgy is rögzíti a bírói függetlenséget. Ráadásul az OBH elnökének utasítása olyan köte- lezettségeket állapít meg a bíróknak, amelyek megsértése akár a bírói tisztség megszünte- tését is eredményezheti.

„Az Alaptörvény értelmében a bírák csak a törvénynek vannak alárendelve, vagyis nem csak a törvényhozótól és a végrehajtó hatalomtól, hanem a többi bírótól is függetlennek kell lenniük. Utóbbi kapcsán ki kell zárni az igazgatási befolyásolás lehetőségét” (via Ab)

Az Alkotmánybíróság mostani határozatában megállapította, hogy a kötelező erővel nem rendelkező, alkotmányossági kontroll alól kivont dokumentumban nem írhatók elő olyan magatartási szabályok, amelyek érinthetik a bírói függetlenséget, így az ajánlásra vonatkozó szövegrészét megsemmisítette. Az Ab kimondta: a vizsgált rendelkezések mind a jogorvos- lathoz való jogot, mind pedig a bírói függetlenséget sértik, ezért a szabályzat erre vonatkozó szabályai alaptörvény-ellenesek, azokat a testület szintén megsemmisítette.

Lehet, hogy Handó Tünde mégse nem isten?

***

A bírósági rendszer radikális átalakítása, amely Handó Tündét is a bírósági szervezet élére repítette, majd a kényszernyugdíjazás, amellyel gyakorlatilag le akarták fejezni a bírói kart, az Európai Unióban is komoly megütközést keltett. Nemzetközi nyomásra elvileg megnyirbál- ták Handó hatáskörét, ám a lényeg nem változott: változatlanul tőle függ, kiből lehet bíró, kinek milyen karrierje lehet a bíróságon. Handó már törvényi erejű rendelkezéseket hoz és előírja azt is, hogy ki és mit gondolhat – ezt kifogásolják például azok a bírák, akik Stras- bourgban és az Alkotmánybíróságon támadták meg a bírósági korrupció kivédésére hivatott, de visszaélésekre széles lehetőséget nyújtó integritási szabályzatot(Gépnarancs)

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.