Nem tetszik a rendszer

Többek közt egy törvényszéki elnöknek, aki nekiment a bírósági rendszernek és Handó Tündének. Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke szerint ugyanis vissza lehet élni a fegyelmi elrendelésével, és így Handó befolyásolni tudja az őt ellenőrizni hivatott testület összetételét, aki emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult – írja a HVG.

Handó Tünde azonnal fegyelmit kezdeményezett, amint a bíró pályázott

Nem választható az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjává az a bíró, akivel szemben fegyelmi eljárás indult – ez az a rendelkezés, amelynek alkalmazásával az OBH mindenkori elnöke, jelen esetben Handó Tünde

„lehetőséget kap arra, hogy az ellensúlyként, felügyeleti testületként létrehozott OBT tagjait megszűrje. A fegyelmi eljárás kezdeményezésének lehetősége az OBH elnökének kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezetők esetében alkalmas eszköz lehet arra, hogy elzárja az OBT tagságtól azokat a bírákat, akik személyes, szakmai vagy egyéb okból valós kontrollt és hatalmi ellensúlyt képezhetnének az OBH elnökével szemben”

– áll a HVG birtokába került alkotmánybírósági beadványban, amit Hilbert Edit jegyez. Eszerint Handónak valóban van egy eszköze, amellyel a számára kellemetlen jelölteket el- gáncsolhatja. Mindez különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy a Budapest Környéki Törvényszék elnökét tartják Handó egyik legfőbb kritikusának. Hilbert 2013 januárja óta vezeti az BKT-t, előtte az OBH általános elnökhelyettese volt.

P.s.: A közelmúltban már itt is szó volt arról, hogy mekkora a tétje annak, hogy kik lesznek jövőre az OBT tagjai, akiket legkésőbb január 15-éig kell megválasztani. Ha ugyanis használnák a meglévő jogosítványaikat, úgy ők lehetnének Szájer József feleségének, Handó Tündének valódi főnökei. Ez eddig nem volt evidens. Az élet mintha a jogvédők és a Velencei Bizottság aggodalmait igazolta volna, és a bírósági szervezeten belül is mind többször vető- dött fel a kérdés: igazából nem Handó ellenőrzi az OBT-t is?

(Megjegyzendő, hogy az OBT az a szerv, amely kvázi főnökeként kezdeményezheti az OBH elnökének felmentését.)

***

A bíróságok központi igazgatási felügyeletét ellátó OBT 2012. március 15-én alakult, a man- dátuma hat évre szól. A 15 fős testület tagja lett a törvény előírása nyomán a Kúria elnöke, míg további 14 tagját a bírák küldöttértekezlete választja meg titkos szavazással. A tagok között 1 ítélőtábla, 5 törvényszéki, 7 helyi bírósági és 1 munkaügyi bírósági bírónak kell len- nie. OBT-tag pedig elvben bármely bíró lehet, aki rendelkezik legalább 5 éves gyakorlattal.

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.