Józsefváros: Auróra-saga

Ami most úgy néz ki, hogy véget ért. Legalább is eddigi formájában. Kedden a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is jogszerűtlennek nyilvánította és hatályon kívül helyezte az Auróra-kert bezárását. Az Aurórát a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte, a civil szervezet pedig azt közölte: a bíróság kimondta, hogy az önkormányzat által hivatkozott  településkép-védelmi problémáknak semmi közük az intézkedéshez, a bezárás simán jogszerűtlen volt. Szép.

A mostani ítéletet megelőzően – még augusztusban – a közösségi hely zárt részét, a Kioszkot bezárató önkormányzati határozatot semmisítette meg a Fővárosi Kormányhivatal. Merthogy valahogy véletlenül az a határozat is törvényellenes volt.

„Az elmúlt években sok minden változott, a közigazgatás, a közszolgálat felfogásában. A jogszabályok egyszerűbbek, a munkatársak megbecsültebbek, a feladatok átláthatóbbak lettek, az aktatologató államot felváltotta a cselekvő és szolgáltató közigazgatás.” – mondta a 8keres jegyző 3 éve az Év Jegyzője díj átvételekor. A változás rendületlen. (via 8ker)

Kocsisék valamiért jobban szerették, ha az Auróra zárva van. Még ha törvényellenesen is. Kíváncsi vagyok, legközelebb mivel próbálkoznak. A cselekvő és szolgáltató közigazgatás nevében.

***

Az Auróra egyébként 2014-ben nyitott, és a Marom Klub Egyesület működteti. A hely – amellett, hogy színházi előadások, beszélgetések, filmvetítések, koncertek és bulik is szoktak lenni – több civil szervezetnek otthont és teret ad, köztük a Roma Sajtóközpontnak és a nyolcadik kerületi cigány gyerekek képzését segítő Láthatatlan Tanodának.

(Forrás: A mi Józsefvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.