Erzsébetváros: Népszavazás lesz

Szigorítás nincs, népszavazás van, illetve lesz. Csak még nem tudni, mikor és pontosan miről. Röviden ennyi a mai rendkívüli testületi ülés lényege, azaz: népszavazás fog dönteni a Belső-Erzsébetváros (lásd.: „bulinegyed”) sorsáról. A képviselők szavaztak a kocsmák szórakozóhelyek nyitva tartásának szabályozásáról, több rendeletet is terveztek meghozni vagy módosítani. A testület előtt négy változat volt (A, B, C és D).

Fotó: Német Tamás / Index

A D a legradikálisabb, aszerint éjfélkor minden helynek be kell zárnia. Az első három pont ennél enyhébb, himihumi. Aztán előkerült egy E javaslat is, a népszavazás, végül ezt fogadta el a testület. (12 igen szavazattal, 4 nem ellenében.)

(Kispál Tibor: a „D” javaslatot támogatjuk, de népszavazásra is bocsátanánk Erzsébetváros helyzetét. Amivel csak az a baj, hogy időbe telik,
míg sor kerül rá. Azaz: majd.)

Megszavazták a közbiztonsági és köztisztasági változtatásokat és beruházásokat is, illetve több pénzt a rendfenntartásra. Azt is megszavazta a testület, hogy mostantól nem adják ki az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségeket kocsmának, illetve az ilyen típusú funkcióváltását sem támogatják. Ez gyakorlatilag megakadályozza, hogy a „bulinegyed” tovább terjeszkedjen. (Megjegyzem, Belső-Erzsébetvárosban már amúgy sem nagyon lenne hova terjeszkedni, gyakorlatilag már minden ház földszintjén nyílt kocsma, kávézó, etető- és itatóhely…)

Az alábbi (kiegészítő) javaslatokat szavazták még meg:

  • Belső-Erzsébetvárosban plusz pénzt biztosítanak takarításra, idén 25 millió forintot, jövőre 50 milliót. És ugyanitt nagyobb kukák lesznek, összesen 75 és fél millióért.
  • Többet költenek a takarítógépekre és az ehhez szükséges járművekre. Idén majdnem 130 millió forintot, 2018-ban pedig további 35 milliót.
  • Több embert vesznek fel az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóságba.
  • Több rendőr és közterület-felügyelő lesz a területen.
  • És felújítják a Klauzál téri nyilvános vécét is 14 millió forintért, tízért pedig újat építenek a Kazinczy és a Király utca sarkán álló játszótéren.

A rendeletről, ami kiírja a népszavazást, még nem döntöttek. Vattamány Zsolt szerint:

Népszavazás az lesz, egészen biztosan, de még nem tudni, mikor.

A vita lezárásaként még elmondta, nagyon sok emberrel beszélt az elmúlt hónapokban, meghogy a probléma valós.

Jóreggelt kívánok, polgármester úr!

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.