A megváltozott világ

„Újságcikkek, pletykák alapján nem lehet feljelentést tenni, tény- és értékítélet nélküli híresztelésekkel nem foglalkozik az ügyészség.” 

Tegnap reggel az ATV Start vendége volt Szoboszlai-Szász Richárd, a Legfőbb Ügyészség Kiemelt Korrupciós és Szervezetbűnözés Elleni Főosztály főosztályvezetője. A műsorban megkérdezték ezt a jóembert, hogy ugyan már, tessék mondani miért nem vizsgálja az ügyészség az azeri pénzmosás* magyarországi szálát. A főosztályvezető szerint ez a NAV vagy a rendőrség feladata lehetne, nem az ügyészségé. Aztán kérdésre válaszolva kiderült, hogy hivatalból ők is indíthatnának nyomozást, csakhát hivatalosan neki nincs tudomása erről az esetről. Nem hivatalosan meg azért nincs, mert ő nem olvas újságot.

Különben is:

“Az újsághírek ténytartalommal általában a megalapozott gyanúhoz nem elegek”

– tette még hozzá frappánsan.

Hogy megváltozott a világ! Meg az ügyészség hozzáállása. Korábban ezek a jóemberek még bőszen olvastak újságot. Korábban az újsághírek „ténytartalommal” valahogy bőven elegek voltak a „megalapozott” gyanúhoz. Meg minden máshoz, más ügyekben is.

„A büntetőeljárásnál kötött szabályok vannak, nem az elképzelések alapján folyik az eljárás. Ennek megvan a törvényes alapja, ami a gyanú, a gyanúhoz pedig konkrét ellenőrizhető adatok kellenek” – mondta az azeri pénzmosás-gyanús utalás kapcsán az osztályvezető. Akkor most megkérdezem, hogy miért tartanak vád alatt 7. éve? Milyen konkrét, ellenőrzött adatok alapján? (Fapál László)

P.s.: Nos, most valaki vagy szemérmetlenül és gátlástalanul hazudik, vagy csak simán sunnyog. Az ú.n. Hunvald-ügy nyomozati iratai között több olyan kínos dokumentum van, amelyek igencsak ellentmondanak a főosztályvezető úr fenti állításainak. Összefoglalva:

  1. Egy szocialista városvezetőről a Magyar Hírlapban 2010. március 1-én megjelenik egy cikk (egy újságírói vélelem).
  2. Fazekas Géza a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze, már aznap „Sürgős” felirattal ellátva, hivatkozva a fenti újságcikkre – nyomozás megindítását javasolja főnökének az ügyészség vezetőjének, Keresztes Imrének.
  3. Keresztes Imre már másnapugyanolyan tartalommal (a Magyar Hírlapra, mint bizonyítékra hivatkozással) levelet ír a Legfőbb Ügyészség Kiemelt ügyek Osztályának vezetőjéhez a nyomozás megindítása és a nyomozás Központi Nyomozó Főügyészséghez utalása miatt.

További szép estét mindenkinek!

*A magyarországi számlán landolt 7,6 millió dollár és az azeri baltás gyilkos kiadásának esetleges összefüggéséről ebben a cikkben ír bővebben az Index.

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.