Hol Polt, hol nem Polt…

Az ügyészség elutasította most éppen Nyakó István beadványát a Fidesz 2010-es választási és költségvetési csalása ügyében. Természetesen bűncselekmény gyanújának hiányában. Ha a kormányzat számára különösen kínos ügyről van szó, többnyire ez történik. Vagy ha lehetetlen eltussolni a dolgot, legalább húzzák az időt, heteket hagynak a hatalom felé mutató bűnjelek eltüntetésére, mint Mengyi Roland vagy Tarsoly esetében. De valahogy minden ilyesmi leáll, lefékeződik, még jobb, ha el sem indul. Valaki közbelép, vagy éppen – nehezen magyarázhatóan – nem lép. Hol Polt, hol nem Polt.

Polt Péter és Orbán Viktor meccset néz. Fotó: MTI

De ez most valami más. Nem csak a szokásos részrehajlás. Több annál: a választási felkészülés része. Megkezdődött a kormány újrázásához vezető út megtisztítása a bosszantó akadályoktól. A sikertelen népszavazás óta már csak biztosra mernek menni.

Meglepve éppen most sem vagyunk. Damiano Damiani filmlegendájának még az volt a címe: „A vizsgálat lezárult, felejtse el…” Leleményes nép vagyunk, nálunk ez tökéletesre csiszolt formában érvényes: „A vizsgálat el sem kezdődött, felejtse el…”. Emlékszünk még, hogyan nem sikerült akár csak kihallgatni a Választási Irodánál megjelent, részben büntetett előéletű 11 verőlegényt, noha mindegyiket beazonosították. Itt is „bűncselekmény hiányában” szüntették meg a nyomozást, noha még a Kúria is megállapította, hogy a kopaszok akadályozták a törvényes népszavazási kezdeményezés leadását. De hát – így az érvelés – végül épp a Kúria jóvoltából mégiscsak Nyakó kezdeményezése vált érvényessé, a kopaszok kudarcot vallottak, bűncselekmény tehát nem történt. Érdekes. Úgy emlékszem, Tátraiék esetében sem valósult meg az ominózus telekcsere és az égvilágon semmilyen károkozás, mintha mégis épp most csuknák őket börtönbe. Milyen igaza van Shakespeare-nek: „Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes”. Felfogni pláne.

Pedig a kormány igazán türelmesen szoktatta „bölcselmünket” hol Polt, hol nem Polt hasonlóan rugalmas jogértelmezéséhez. De amilyen fafejűek vagyunk, csak nem értettük, miért nem indít az ügyészség vizsgálatot az USA-ból korrupciós gyanú miatt kitiltott főtisztviselők ügyében, ha másért nem, a tisztázásuk érdekében. Rogán folytatólagos botrányai (az ismeretlen forrásból vásárolt gumifalú lakás, a belvárosi ingatlanpanamák gyanúja) esetében már nem is emlékszem a nyögvenyelős magyarázatra, hogy nyuvasztották ki a feljelentéseket. És ki hallott valódi vizsgálati eredményről a Horváth András által feltárt monstre áfa-csalások dolgában?

Illetve dehogyisnem hallottunk. Az adóhivatal feljelentésére azonnal házkutatást tartottak Horváthnál. Ebből is látszik, hogy megint az ellenzéki nihilizmus beszél belőlem. Nekem már semmi sem jó. Mert igenis van, amikor Polt vagy nem Polt, de gyorsan lép. A kitiltási botrányban például percek alatt megindították az eljárást Goodfriend ellen, rágalmazásért. Jogi továbbképzésünket ezúttal egy ügyészségi vezető hajtotta végre: valós tény állítása is kimerítheti a becsületsértés fogalmát. Ajaj! Eszerint már egy igaz szót sem szólhatok a kormányról jogsértés nélkül. Viszont ha már a szándék is bűncselekmény (mint Tátraiék esetében), akkor gondolnom sem szabad rosszat róluk. Végül is gondolkodás helyett annyi más jó programom lehetne. Csak sajnos, ha kimozdulok itthonról, fel kell szállnom a hármas metróra, és az utastársakkal együtt már benne is vagyok a hangos rendszerkritika közepében. Úgy vagyok a kormánnyal, mint a fehér elefánttal: ha nem szabad rágondolnom, annál inkább eszembe juttatja magát, és kész a becsületsértés. Volna persze más megoldás is: ha kopaszra nyíratnám magam, akkor a bűnös szándék a jelek szerint nem számítana. De egyrészt golyófejjel rém ronda lennék (és pont most próbáltam ki egy új hajszínezőt!), másrészt szerintem már a felvételin elbuknék a Kubatov-gárdában. Plusz minimum Nyakó azonnal felismerne. Kellett nekem politikai priusz, a bűnügyi, úgy látszik, kopaszoknál nem probléma.

Ez a mostani ügyészségi elutasítás azonban nem csak egy a sorban. Ez nem játék. Itt választási ügyről volt szó, ami a bűnismétlés gyanúját táplálná 2018-ban is. És noha a Fidesz akár magabiztos is lehetne, valami okból mégis veszélyt érez, és triplán bebiztosítja magát. Ez a nyár erről szól. Egyrészt az ügyészséggel, lám, elveteti mindenki kedvét a feljelentgetéstől. Másrészt politikai kádereket ejtőernyőztetne be a közigazgatási bíróságokba, ahol a mégis megszülető választási panaszokban döntenek. Harmadrészt Tusnádfürdőn meghirdették a média még nem tőlük függő része elleni, most már személyes hadjáratot, hiszen a sajtó még megírhatná a ki nem vizsgált disznóságokat. Ma a szokásos stikliken – kamupártok létrehozása, álhírek terjesztése, közmunkások, közalkalmazottak szavazatának kizsarolása – túl nem látszik szükségük választási csalásra. De ki tudja… jobb szeretnek biztosra menni. Ezért épül a hármas kerítés a szavazóhelyiségek köré: kezes ügyészség, új közigazgatási bírák, engedelmes média. Mindegyik teszi majd a dolgát. Hol Polt, hol nem Polt.

Lendvai Ildikó volt országgyűlési képviselő

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.