Festegetünk, festegetünk?

Nyár van nyár, sunyin lopakodik vissza a hőség, a bíróságok meg ítélkeznek, így aztán ismét itt az ideje egy újabb kis (jogi) színessel szórakoztatni a nagyérdeműt. Hétfőn ugyanis újra reflektorfénybe került a Kétfarkú Kutya Párt, merthogy a Szombathelyi Járásbíróság helyben hagyta a Vas megyei Kormányhivatal azon korábbi döntését, hogy a szombathelyi járdafestési akciójukkal köztisztasági szabálysértést követtek el.

A bírósági döntés értelmében a viccpárt passzivistái írásbeli figyelmeztetést kapnak, továbbá két évre bekerülnek a szabálysértési nyilvántartásba is.

A Kutyapárt szombathelyi járdafestőit a Közterület-felügyelők még áprilisban jelentették fel, ami alapján a Vas Megyei Kormányhivatal köztisztasági szabálysértés miatt figyelmez- tetésben részesítette a dekorálókat. Ez ellen fellebbeztek a járdafestők, az ügyet most meg is tárgyalta a Szombathelyi Járásbíróság – és meghozta, ill. helybenhagyta a fenti ítéletet. Mert ugye rendnek kell lenni, nem lehet csak úgy önkényesen pingálgatni.

Hiába, vannak még fontos ügyek az országban, melyekben nagyon gyorsan tud dönteni és ítélni a bíróság…

Megjegyzem, hogy majdnem napra pontosan egy éve – eléggé el nem ítélhető módon – a viccpártiak nálunk a patyolattiszta Dob utcában is sokszínűre festették a csodaszépen rendbentartott járdát, de szerencsére egy állítólagos éber lakos ezt azonnal jelezte a szintén állítólagosan éber rendőrségnek. Akik aztán azonnal intézkedtek is. Mert ugye:

196. § (1) Aki 
a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi, 
b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el. 
(2) Aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el.

Fotó: Fábián Roland / Élhető Erzsébetváros

A fenti precedens értékű* ítélet, az idézett paragrafus – és a mellékelt kép – alapján csak kérdeném: Erzsébetvárosban egyetlen éjszaka több ezrével követnek el szabálysértést a köztisztaság ellen, velük mi lesz? (További lehangoló képekért erre tessék.)

P.s.: Kíváncsi vagyok, fellebbez-e a Kutyapárt. Súlyosbításért.

*A Nyugat.hu beszámolója szerint a bírásági döntés azért is lehet precedens értékű, mivel hasonló eljárás eddig nem volt a Kétfarkú Kutyapárt járdafestőinek esetében. Másrészt pedig a mostani határozat alapján, ha valahol a jövőben aszfaltrajzversenyt hirdetnek, akkor az azon résztvevőket is könnyen feljelenthetik köztisztasági szabálysértésért.

További szép napot mindenkinek!

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.