Csak csendes bocsánatkérések

Nem csillapodik a közfelháborodás a BKK július 13-án elindult elektronikus jegyrendszerének és így adatvédelmének alapvető hibáit leleplező fiatal meghurcolása miatt. Ellenzéki pártok lemondásra szólítják fel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatóját a botrány nyomán, ráadásul a gondra rámutató 18 éves diák ellen bevetették a Nemzeti Nyomozó Irodát is, ahelyett, hogy megköszönték volna a bejelentését.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője a Népszavának azt emelte ki, hogy a mostani botrány az e-jegyvásárlási lehetőség elindítása körül rámutat a nagy fejlesztési csomag, a jegyautomaták- kal és beléptetőkapukkal, buszos ellenőrző rendszerrel kiépítendő digitális hálózat sokéves késlekedésére. Horváth Csaba kiemelte, hogy ennek egy kis eleme, az internetes jegyvásár- lás 50-60 milliós fejlesztést jelent, és több mint riasztó, hogy már ezen is elbukott a BKK és a rendszert kifejlesztő T-Systems. A teljes digitális jegyrendszer bevezetése sokmilliárdos beruházás, aminek átadási határidejét évek óta halogatja a közlekedési cég, legutóbbi információk szerint 2018-ban indulhatnak el például az új metrós beléptetőkapuk. A drágán és hihetetlenül lassan készülő rendszer saját fejlesztése helyett a szocialista politikus szerint egyszerűbb lett volna megvásárolni a világ nagyvárosaiban számtalan helyen jól működő rendszerek valamelyikét.

A fővárosi MSZP ügyvezető alelnöke is azt hangsúlyozta lapunknak, hogy egy évtizede húzódik az e-jegy megvalósítása Budapesten, a fejlesztés a Fidesz kormányzása és városvezetése alatt teljesen megfeneklett. Őrsi Gergely kamu-jegyrendszernek nevezte a szerinte kapkodva bevezetett félkész megoldást. „Olyan ez, mintha a silányul felújított Moszkva téren kiszáradó fákat meglocsoló embert természetkárosításért előállították volna” – folytatta a hibát jóhiszeműen bejelentő, mégis meghurcolt fiatalember ügyéről szólva. Mindkét szocialista politikus úgy látja: megengedhetetlen az arrogancia, amivel a két cég vezetői próbálták eltakarni a rosszul működő rendszer hibáit. Az MSZP szerint új BKK vezér és az elektronikus közlekedési fejlesztés megvalósítására új vállalkozó kell.

Eközben a Demokratikus Koalíció (DK) és az LMP is lemondásra szólította fel Dabóczi Kálmánt. A BKK vezér menesztése mellett Gy. Németh Erzsébet lapunknak nyilatkozva azt kérte: mindaddig, amíg nem garantálható a felhasználók adatainak teljes biztonsága, fel kell függeszteni az e-jegyvásárlási rendszer működését. A DK politikusa azt is követeli, hogy azonnal „ejtsenek minden vádat a fiatal ellen, aki nélkül azt sem tudnánk, hogy a BKK-nál veszélyben vannak az adataink”.

A magát a közösségi oldalon „etikus hackernek” nevező fiúról – annyit lehet tudni, hogy keresztneve Szilárd – közben kiderült, hogy Budapesttől 300 kilométerre él, idén érettségi- zett, az informatikát saját erőből tanulja. Az RTL Híradónak elmondta, hogy a T-System feljelentése nyomán a nyomozók ujjlenyomatot vettek tőle és lefotózták, vagyis rabosították, pedig ő csak segíteni akart a hiba kiküszöbölésében. Közben a Heti Válasz birtokába került maga a bejelentés (méghozzá annak nemcsak a sajtóban kiragadott részlete, hanem az egésze), melyből az is kiderül, hogy milyen praktikával sikerült kijátszani a rendszert. Sőt, állítása szerint a fiú feltörte már a MÁV és a Szerencsejáték Zrt. oldalát is, és így tett szert ingyen vonatjegyre, valamint közelebbről meg nem nevezett anyagi előnyökre. Ez természetesen nem csökkenti a mostani ügyben érintettek, különösen a BKK rendszerét kifejlesztő T-Systems felelősségét.

A közlekedési cég botrányosra sikerült e-jegyvásárlási rendszerének ügyében Tarlós István a hétvégén vizsgálatot rendelt el. Az informatikai cég vezérigazgatója szombaton késő délután elnézést is kért a problémákért és a fiú meghurcolásáért. A BKK vezetője vasárnap szánta rá magát a bocsánatkérésre, de csak a fiataltól és nem az elkövetett szakmai hibák miatt. A jószándékú bejelentés kezelése és a jegyvásárlási rendszer amatőr szintű hibái miatt ma este 19 órára egy civil mozgalom tüntetést szervez a közlekedési cég Rumbach Sebestyén utcai székháza elé.

Gulyás Erika

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.