Vissza a hetvenes évekbe

A digitalizáció korában Budapesten egy évtizede húzódik az elektronikus közösségi közlekedési jegy- és bérletrendszer bevezetése. 2010 óta a Fidesz kormányozza a fővárost és az országot is, de még annyit sem sikerült megoldaniuk, hogy Budapest polgárai és az idelátogatók digitálisan fizethessenek közlekedési jegyeikért és bérleteikért.

Az ügyet láthatóan annyira szégyelli a városvezetés és a kormány, hogy a vizes VB-re kitaláltak egy „e-jegynek látszó megoldást”. Egy nem valódi elektronikus jegyet, amelyről kiderült, hogy könnyen feltörhető, lényegében egy böngészővel átírhatóak az árai, megadott jelszavaink pedig szabadon keringenek az interneten.

Előbb a vébé wifijéről derült ki, hogy egy idegen országhoz kerülhetnek róla adataink, most a BKV-jegyvásárlásból szivárognak el az adatok. De ennél is nagyobb a baj. Sajtóinformációk szerint sem Budapest, sem az ország vezetője nem használ számítógépet, miközben mindenki tőlük vár mindenre megoldást. Úgy pedig nehéz lesz, ha a főnök a problémát sem érti, mert nem sikerült átugrania a digitális szakadékon. Várhatunk mi, polgárok a mindennapi életünk digitalizálására, amíg a Fidesz 70-es években ragadt vezetői irányítják azokat az állami, önkormányzati rendszereket, melyek digitális átalakításra szorulnak.

Ők ebben is csak egy avitt, poros rendszert tudnak működtetni. Ezért kell menniük. Ezért fogjuk 2018-ban leváltani ezt a kormányt. Épp itt az ideje, hogy Budapest és Magyarország is megérkezzen a XXI. századba.

Őrsi Gergő,
az MSZP budapesti alelnöke

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.