Plakátháború

Az MSZP a választás rendje elleni bűncselekmény és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett csalás gyanúja miatt feljelentéseket tesz a Fidesz 2010-es választási plakátkampánya ügyében. Nyakó István, a szocialisták sajtófőnöke – a lapunk által is közölt – sajtóhírekre hivatkozva azt mondta, a Fidesz 63 millió forintos plakátköltéssel nem tud elszámolni, amivel 120 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek, a pártoknak ugyanis kétszeresen kell visszafizetniük kampánykeretük túllépését.

Úgy fogalmazott, az „egyik legjobban dokumentált választási csalásról” lehet szó, amely akár befolyással lehetett arra, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerzett 2010-ben. „A csaláson szerzett kétharmad az azt jelenti, hogy csalással érték el azokat a kétharmados törvényeket is, amelyeket 2010 után a magyar parlamentben meghoztak” – fűzte hozzá.

Az MSZP sajtófőnöke közölte, a választás rendje elleni bűncselekményt három évig, míg a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett csalást 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. „A bűnszövetkezet neve: Fidesz, a bűnszövetkezet vezetője: Orbán Viktor” – mondta Nyakó István, hozzátéve, élnek a gyanúperrel, hogy a kormánypárt nem csak a 2010-es választáson követett el szabálytalanságokat.

Mint ismert: miközben saját elszámolási ügyét nem is vizsgálná, a Fidesz – nagy valószínűséggel alkotmányellenesen – áterőltette a politikai plakátkampányok, s Simicska Lajos – a mai kormánypártok korábbi, a Jobbik mai – oligarchájának közterületi hirdetési cégeit korlátozni kívánó törvénymódosítását. A plakáttörvényt feles többséggel nyomták át a kormánypártok, a szakemberek és az ellenzék szerint viszont kétharmad kellett volna hozzá. Az államfő ennek ellenére nem fordult az Alkotmánybírósághoz, ezért a Jobbik megfosztási eljárást kezdeményez Áder János ellen, amelyet a szocialisták is támogatnak. „Mi, magyar szocialisták alá fogjuk írni, de nem azért, amiért a Jobbik teszi. A Jobbik Simicska Lajost védi ezzel az aláírással, mi pedig a civileket védjük, a CEU-t védjük, és a magyar embereket. Egyetértünk azzal, hogy Áder János alkalmatlanná vált tisztségének betöltésére, egyetértünk azzal, hogy a parlament ezt a kérdést tárgyalja meg, egyetértünk azzal, hogy legyen közös kezdeményezés” – nyilatkozta Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

***

Soros arca nem tájékoztatás

A Párbeszéd arra kéri a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát, hogy állapítsa meg a kormány legújabb plakátkampányának jogszerűtlenségét, és tiltsa el a kabinetet a további jogsértéstől. A párt szóvivője azt mondta, hogy a Soros György ellen indított kampány nem társadalmi célú hirdetés, hanem „egy politikai kampány, abból is a legalja”. Tordai Bence úgy fogalmazott: a kabinet a kormányzás helyett „gyűlöletkampányt” folytat, évente tízmilliárdokat pocsékol el arra, hogy elterelje a figyelmet a romokban heverő oktatásról, az összeomló egészségügyről, a gyermekéhezésről és arról, hogy évente több tízezren hagyják el az országot.

Eközben Juhász Péter, az Együtt elnöke is beadvánnyal fordul a NMHH-hoz, az Önszabályozó Reklám Testülethez, valamint a Magyar Reklámszövetséghez, hogy állásfoglalásban ítéljék el kirekesztő reklámokat Az Együtt elnöke arra biztat mindenkit, hogy minél többen küldjék be ezt a panaszt, így a nyilvánosság erejével lehessen hatni a kormányra.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.