Államférfik

Tegnap Orbán Viktor illusztris társaság előtt a felújított Klebelsberg-kastély átadó ünnepségén arról méltóztatott beszélni, hogy Horthy Miklós kivételes államférfi volt, aki megmentette Magyarországot. Egyúttal kifejtette, hogy Horthy (és társai) megítélését nem árnyékolhatja be a II. világháborús szerepvállalás sem. Hát, igen. Én azért kíváncsi lennék arra, hogy ezen most hirtelen kiderült „kivételességről” mi lenne a véleménye például a Donnál elpusztult 200 ezer, vagy a gázkamrába küldött 600 ezer embernek.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Vagy a szétdúlt, elpusztított ország túlélőinek.

De érdekelne Rejtő, Radnóti, Petschauer és a többi, tízezerszám munkaszolgálatra és a biztos halálba hajtott honfitársunk véleménye is. Nos, ők vajon mit gondolnának erről az Orbán által kivételessé kent államférfiről? És vajon mit gondolnának – persze csak ha megélhették volna – a mostani, valószínűleg önmagát is kivételes államférfinek gondoló emberről?

Valóban, a maga módján kivételes volt Horthy, ahogy a maga módján kivételes volt Hitler, Szálasi, vagy Ceaușescu. És a maga módján kivételes Orbán Viktor is. Ha engedjük tovább tombolni ezt az őrületet, hamarosan meg fogjuk tudni, mennyire kivételes. És nem lesz senki sem vétlen abban, ami történt és ami történni fog. (Edgar Swan / Kolozsvári Szalonna)

Normális, tisztességes ember nem tekint, nem tekinthet Horthyra kivételes államférfiként. Sem követendő példaként.

P.s.: Egyébként ma napra pontosan 76 éve, hogy Hitler megindította a Szovjetunió elleni hadjáratot, melyhez Horthy, a kivételes államférfi lelkesen csatlakozott. A végeredményt tudjuk.

***

Romsics: Horthy felelőssége vitathatatlan. Miután Orbán Viktor kivételes államférfinak nevezte Horthyt, érdemes felidézni, miként vélekedik a kormányzóról az egyik legnagyobb hazai szaktekintély. Romsics Ignác történész 2012-ben állt ki a nyilvánosság elé Horthy Miklós pályafutását értékelni, amikor Gyömrő képviselőtestülete tervbe vette, hogy Horthyról nevezik el a város főterét. Romsics másfél órás előadást tartott, a Hetek cikke alapján idézzük fel a legfontosabb megállapításokat. (atv.hu)

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.