Szele Tamás: A manchesteri pokol

Szinte hihetetlen, hogy az Iszlám Államnak sikerült még az eddigieknél is aljasabb, gonoszabb, gyávább terrorcselekményt elkövetnie: Manchesterben 22 halálos áldozatot és 59 sebesültet követelt robbantásos merényletük, melyet Ariana Grande koncertjén követtek el. Az áldozatok többsége – sajnos – tizenéves kislány volt…

Ilyenkor szorul ökölbe a kéz és rándulnak görcsbe még a gondolatok is – hát kinek ártottak ezek a szegény gyerekek? Miféle pokolfajzat képes arra, hogy tinédzserekre támadjon? Sajnos öngyilkos merénylőről van szó: a robbanószerkezetet hátizsákjában csempészte a helyszínre, és a koncert végén robbantott, a kijáratnál, mikor mindenki távozni készült. Alaposan megtervezett, velejéig gonosz terv volt ez. Természetesen az Iszlám Állam vállalta érte a felelősséget legalábbis a TASZSZ hírügynökség szerint, akik az Akbar Irak portálon bukkantak a terroristák nyilatkozatára, ám időközben videoüzeneteket is közzétettek erről.

Mire volt ez jó?

Semmire. Értelmetlen vérengzés volt, ami fikarcnyit sem fog változtatni a Közel-Kelet politikai helyzetén, maximum még elszántabbá teheti az IS ellen harcolókat. De akkor miért tették?

Erre nincs magyarázat. Értelmes ember ok nélkül nem cselekszik, és számol tetteinek következményeivel, de minden jel arra mutat, hogy ezek a véreskezű gyilkosok nem értelmesek. Ugyan még az sem teljesen biztos, hogy az Iszlám Állam követte el a merényletet – a pár héttel ezelőtti, Borussia Dortmund autóbusza elleni robbantásért is vállalták a felelősséget, ám a nyomozás kiderítette, hogy semmi közük nem volt hozzá.

Habár – ha nem ők, akkor ki más?

Mivel a támadás két és fél héttel a június 8-i parlamenti választások előtt történt, a Konzervatív Párt határozatlan időre felfüggesztette kampányát. Jeremy Corbyn, a brit munkáspárti ellenzék vezetője egyetért a választási kampány felfüggesztésével. Az eset politikai következményeit korai volna mérlegelni.

Manchester népe azonban jelesre vizsgázott emberségből: több manchesteri taxis is felajánlotta, hogy ingyen szállítja a családtagokat, hogy hazajussanak, mások pedig szállást biztosítanak a városban rekedt családtagoknak éjszakára.

A huszonegyezer férőhelyes Manchester Arena is komoly sérüléseket szenvedett: de az anyagi kár most lényegtelen, a világ az ártatlan halottakat gyászolja.

Hogy történhetett meg egyáltalán ez a szörnyűség? Ennek több oka van, de mind közül a legelső az, hogy az Iszlám Állam nevű fekély az emberiség testén egyáltalán létrejöhetett és megerősödhetett. Léteztek előtte is terrorszervezetek, de azért sem az IRA, sem az ETA, sem a Vörös Brigádok, sem a Baader-Meinhof csoport nem támadt soha szórakozó gyermekekre. Aminek tanúi vagyunk a legutóbbi években, az a terror új minősége, végletes elfajulása, mely már politikai célok elérésére sem alkalmas, csak értelmetlen pusztításra.

A merénylő halott, őt már nem lehet felelősségre vonni. De előbb vagy utóbb megkerülnek a bűntársai, és ők nagyon drága árat fognak fizetni a rémtettért – bár a gyerekeket senki sem tudja már feltámasztani. Azonban kétségtelennek tűnik, hogy az angol hatóságok mindent meg fognak tenni a felelősök kézre kerítéséért.

Hogyan tovább? Engedhetjük-e gyermekeinket koncertre, sportmérkőzésre, nagyobb tömegbe a jövőben? Vagy bölcsebb elkerülni a nagyobb csoportosulásokat és mindenki igyekezzen egyedül járni az útját?

Manchester azt üzeni: nem engedhetünk a terrornak. Az életnek a normális mederben kell tovább folynia, ha atomizálódik, óvóhelyre húzódik, szétforgácsolódik a társadalom, a gazemberek elérik céljukat. Épp ezért még a szerdai Ajax-Manchester United döntőt is megtartják. Igaz, hogy fokozott biztonsági intézkedések betartása mellett, a közönséget alaposan át fogják vizsgálni, szigorúbb lesz a beléptetés – de megtartják.

Anglia nem fél a merénylőktől, nem hajtja meg a fejét a terroristák előtt.

Isten óvja Angliát!

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.