Orbán történelmi pofont kapott

Jelentős támogatással, többek között a Fidesz európai pártcsaládjához tartozó képviselők szavazatával fogadta el az Európai Parlament azt a négypárti határozati javaslatot, amely elítélte az Orbán-kormány korrupcióját és antidemokratikus politikáját, valamint elindította vele szemben a végső esetben akár súlyos következményekkel járó vizsgálati eljárást. Erre még egyetlen európai tagállam kormányával szemben sem volt példa.

Orbán Viktor és a Fidesz körül végérvényesen elfogyott a levegő Európában. Ezt a határozatot el kellett, hogy fogadjuk. Ez a határozat nem Magyarország, hanem az Orbán-kormány ellen született. Ezt a határozatot nem pusztán baloldali és liberális EP-képviselők, hanem a Fidesz pártcsaládjában ülő néppártiak sokaságának aktív támogatásával és szavazatával fogadta el az Európai Parlament.

A következmények hosszútávon nagyon súlyosak is lehetnek Magyarország szempontjából. Van egy évünk arra, hogy még mielőtt durva szankciók születnek, eltakarítsuk az Orbán-kormányt és Magyarországot visszavezessük az európai útra.

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő
Strasbourg, 2017.05.17.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.