Az állatvédelmi törvényről

Az állatvédő szervezetekkel együtt kidolgozott javaslatok kerüljenek a Parlament elé!

Az MSZP Állatvédelmi Munkacsoportja megdöbbenéssel fogadta az állatvédelmi törvény legújabb módosítását. Mivel a beterjesztett javaslat egyáltalán nem állatbarát, ezért követeljük annak visszavonását, s helyette kezdeményezzük, hogy azok a hosszú hónapok óta elfekvő javaslatok kerüljenek a Parlament elé, amelyeket az állatvédő szervezetek és az Igazságügyi Minisztérium közösen kidolgoztak.

A módosítás nem nyitja meg a Büntető törvénykönyvet és nem reagál a leginkább elterjedt állatkínzásos esetekre sem. Megfelelő egyeztetés sem előzte meg a javaslatot, ezért az érintett civil szervezetek és az állatvédők értetlenül állnak a kormányzati szándékok előtt. Elképesztőnek tartjuk, hogy a javaslatot el sem juttatták az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetekhez.

A törvényjavaslat csak káoszt teremt, mert szétzilálja az összhangot az állatvédelmi törvény és a Büntető törvénykönyv között. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy garanciális szabályok nélkül a gyepmesteri telepeken elpusztítsák a gazdátlan állatokat és elveszi az állatvédő szervezetek jogait a büntetőeljárásban. Ezzel nem tudunk egyetérteni!

Az MSZP törekvése, hogy az állatgyilkosok börtönbe kerüljenek. A mostanra sokéves bírói gyakorlat ismeretében szükséges a Büntető törvénykönyvben az állatkínzás bűncselekmény további differenciálása annak érdekében, hogy az állatgyilkosok általában letöltendő, a brutális állatkínzók pedig a jelenleginél szigorúbb büntetést kapjanak. Emellett javasoljuk az állattartástól való eltiltás mellékbüntetés létrehozását is.

Bárándy Gergely
a Törvényalkotási bizottság alelnöke

Kiss László
országgyűlési képviselő

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.