Szegényebbek és gazdagabbak

Örvengyé nép, a haza végre fényre derült, az ország legtehetségesebb és legokosabb mangalica gázszerelője, Mészáros Lőrinc már az ötödik leggazdagabb magyar! Csütörtökön megjelent az ezzel foglakozó 100-as lista szerint mindannyiunk (és a munka) hőse becsült vagyona egyetlen év alatt 23 milliárdról 120 milliárdra nőtt, azaz egy év alatt majdnem 100 milliárd forinttal gyarapodott a vagyona. (A lista 2002-es készítése óta ilyen mértékű ugrásra még soha nem volt példa.)

Nem rakom fel most újra a hűbérbirtokán önfeledten zabáló földesúr képét, de a könnyebb érthetőség kedvéért: százszor ezer millió forinttal gazdagodott ez a stróman jóember. És csak hogy legyen valami fogalmunk arról, hogy ez mennyi is – szerencsére mostanra jó sok helyen, jó sokan kiszámolták, így nekem már nem kell vele bajmolódni –, tehát: a 100 milliárd napi 274 millió forintot jelent, ami óránként körülbelül 11 millió forint, ami percekre leosztva kb. 180 ezer forint. Azaz Mészáros Lőrinc egyetlen percben megkeres annyit, mint egy átlagember havonta.

Van vajon olyan ember ebben az országban, aki egy pillanatra is elhiszi, hogy más állna Mészáros csodás vagyonosodása hátterében, mint az, hogy Orbán Viktor jóbarátja? Hogy tényleg azért úszna a pénzben ez az alapfokú magyart beszélő vidéki polgármester, mert okosabb, mint Mark Zuckerberg, és nem azért, mert Felcsút polgármestere? Hogy azért dagadnak a zsebei, mert az univerzum második legkevesebbet alvó emlőseként képes 18-20 órákat dolgozni naponta? (Kálmán Attila / Kettős Mérce)

A 24.hu meg itt és így megpróbálja szintén érzékeltetni, hogy mennyi pénzről van szó. Az meg már tényleg csak véletlen lehet, hogy Felcsút polgármestere majdnem kizárólag állami megrendelésekből, közbeszerzéseken szerezte nem kicsiny vagyonát…

Na, most hogyha a fentiek még nem csapták volna ki eddig a biztosítékot, a végire itt van még Lázár János megjegyzése a mostani kormányinfóról. A kérdező riporter Mészáros Lőrinc látványos gazdagodásáról kérdezte a miniszter véleményét, mire Lázár lazán így válaszolt:

… tudomásul kell venni, hogy a világban vannak szegényebbek és gazdagabbak.

Nos, kedves Mindenki Annyit Ér Amennyit János! Muszáj ennyire cinikus, gusztustalan csúszómászónak lenni? Csak kérdem. De azt nagyon remélem, hogy egyszer mindennek lesz még következménye.

***

A Jobbik „Ők lopnak” plakátjaira válaszul az állampárt hülyegyerek kommandója (lásd.: Fidelitas) pont ugyanazon a napon kezdett bele a milliárdosok elleni plakátkampányába, amikor az összes hír a vagyonnövekedés fentebb említett világrekorderéről szólt. Mit ne mondjak, tökéletes időzítés. (Azt meg valaki elárulhatná már, hogy a Simicska és Vona álompáros mellé hogy hozták össze Sorost meg a Botkát?…)

És ha valaki esetleg kíváncsi lenne arra, hogy milyen is lehet az a gazdasági és politikai környezet, ahol valaki pillanatok alatt milliárdossá válhat, annak ajánlom elolvasásra ezt a 444.hu-n megjelent írást. (Az Indexről szól, de…)

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.