Ez a Fidesz terve az oktatással

A Fidesz a gazdagok pártjaként az egyetemisták után a középosztály gyerekeit is röghöz kötné, és elzárná előlük a felemelkedés útját. Palkovics László államtitkár felvetése alapján ugyanis korlátozni akarják, hány gyerek szerezhet Magyarországon gimnáziumi érettségit, és központilag szabná meg, hányan tanulhatnak szakközépiskolában, szakgimnáziumban és gimnáziumban.

Ma a versenyképes tudás, a biztos állás és jó fizetés egyre inkább a minőségi oktatás függvénye. A Fidesz az adópolitikával egyébként is agyontámogatott gazdagok gyerekei számára jó iskolát, az egyre szűkülő középosztály gyerekeinek pedig kötelező, mára szándékosan lebutított szakiskolát szán a jövőben. Ez lényegében kinyírja a középosztályt Magyarországon.

Az MSZP szerint a Fidesz-kormány a saját országa ellen harcol, amikor csökkenti a gimnáziumi férőhelyek számát és azért küzd, hogy minél kevesebb gyerek kerüljön a felsőoktatásba. Magyarország gazdasága akkor lesz versenyképes, a több mint négymillió nincstelen magyar állampolgár akkor tud kiemelkedni a szegénységből, ha minél több gyerek számára biztosított a gimnáziumi érettségi megszerzésének lehetősége.

A XXI. században az automatizáció miatt egyre kevesebb szakmunkásra és egyre több magas képzettséggel rendelkező munkavállalóra van szükség – nem beszélve arról, hogy az ország általános műveltségének, szellemi erejének sem tesz jót, ha a gyermekek túlnyomó többsége nem tanul megfelelő mennyiségben közismereti és természettudományos tárgyakat.

MSZP a 2018-as kormányváltás után azért fog dolgozni, hogy a legszegényebb tömegek számára is elérhető legyen a gimnáziumi érettségi, és 2020-ig minden negyedik magyar fiatal diplomát szerezhessen.

Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.