Ceglédi Zoltán: Egyébként János

Egy év sikerei Áder János naptárából. 

Itt jön Egyébként János, megint, és próbálja, hogy nézzétek, harcolok én itt a természetért, a bokrokért meg fákért, na jó, a Fidesszel szemben nem, pedig ők vágják ki tonnaszám, de úgy egyébként, na, szeressetek. És nézd, hát fölszólamlottam a megbékélésért és párbeszédért, legyen béke és konszolidáció, jó, hát ezt a Viktornak így nem mondom, de egyébként, na, szeressetek.

Ha száz rossz törvény kerül elém, százat fogok visszaküldeni, mármint, ha nem kérte a Viktor, hogy írjam alá, de hát végül csak az utolsó napon tettem meg most is, kapott egy szép, hosszú hétvégét pluszban a CEU, éljen az oktatás, na nem ott, nem úgy, hanem egyébként, na, szeressetek.

Megnyitom az Arany János-emlékévet is, csak A walesi bárdok nehogy szóba kerüljön, más verset keressünk, egyébként, egyébként, na.

Ott állok konszenzuálisan és nemzettestileg a Honvédelmi Minisztérium éves értekezletén, és mondok szépeket, azt speciel nem, hogy a saját népét elgázosító diktátort már csak Putyin és az én pártom védi, hanem ilyen biztonságos Angyalbőrben-paródiát, hapták, olajbogyók, Mária főhadnagy, operetthuszár, egyébként, egyébként.

Fogadom a történelmi egyházakat, dicsértessék, ámen, közben meg Iványi Gáborra és a mélység fölött egyedül az ő szakállába csimpaszkodó ezernyi szegény gyerekre távolról, a lazac mellől vetek keresztet, nem erről beszélek, van más, Semjénes téma, egyébként, ez vagyok én, Egyébként János.

Beszédet mondok, 1956-osat, vagy inkább ötvenheteset, olyan “voltak itt dolgok korábban, ribillió, de már nincsenek, lapulj csendben, ki lehet ezt bekkelni, hát bekkelek én is, egyébként”, na, szeressetek. Ausztráliától Párizson át Londonig haknizok a Víz Világnapja meg a határokat átlépő vizek védelme témájával, oké, arról most inkább nem ejtenék szót, hogy itt a palotám alatt, a Duna, azzal mi van, meg hogyan vágja majd tönkre a Rómain pár fideszes ingatlanmogul az egészet, inkább csak úgy egyébként, víz, tiszta víz, a pohárban, na az sincsen, egyébként.

Még akár Sepsikörőspatakra is elmegyek, hogy bajuszkodjak az Országos Erdészeti Egyesület rendezvényén, Áprily Lajost idézve, hogy az erdő, az micsoda csoda, aztán mikor a pártom benyújt egy olyan erdészeti törvényt, ami harmincezer hektár tarvágását engedélyezné, na, akkor mit csinálok, na, mit csinálok? Hát egy jó fröccsöt nyilván, egyébként, én most ezt nem kommentálnám, majd inkább csak úgy, egyébként védem az erdőt.

Még a parlamentben is felszólalok a klímaegyezményről, de csak futtában, nehogy találkozzak L. Simon Lászlóval, aki a Fidesz hivatalos álláspontját képviseli, miszerint éjszaka sötét van, tehát hülyeség a napelem, és nem mindig fú a szél, tehát hülyeség a szélerőmű, orosz atom kell, egyelőre csak erőmű, aztán majd meglátjuk, mármint én nem, mert oda se nézek, iszkiri, majd egyébként, foglalkozunk vele egyébként.

Régóta csak egyébként vagyok már. Mikor egy névtelen Magyar Nemzet-cikk miatt feladtam, hogy egy tisztességes pártot csinálják a Fideszből, inkább elszaladtam az Európai Parlamentbe, ami magyar politikusnak maga a nagybetűs Egyébként, még Deutsch Tamásnak sem elég feladat, ő is kavar itthon, csak én bújtam el odakint, Győzike-szintű angol nyelvtudással, hogy aztán, mikor az Első Aláírógép totálkáros lett, a Mérgesebb Bajusz meg nem vállalta, akkor hazakeveredjek “álamfőnek”, egyébként.

És lenne még itt közel öt év ebben a székben, de már most tudom, hogy más se leszek, csak egy Egyébként János, egy nullára írt, bukott ember, a gyáva megalkuvás élő emlékműve.

De hogy érdemes-e így leélni egy életet, lehet-e még ennél is savanyúbb, gyomorfájósabb képpel “megjeleníteni a nemzet egységét”… tudja a fene. Valószínűleg nem. A becsületet, a tartást, az emberi minőséget egyetlen módon lehet visszaszerezni: ha Áder Jánost legalább utólag tarkón csapja a lelkiismeret, és lemond. Különben marad egy ide-oda lökdösött, ön- álló akarat nélküli droid, egy következmény, egy szégyellni és szánni való Egyébként János.

Szerző: Ceglédi Zoltán
(Forrás: Sztárklikk)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.