Bárkit lehallgathatna a Fidesz

Ha a tervezett formában hatályba lép az Igazságügyi Minisztérium több törvényt is módosító javaslatcsomagja, akkor már a bűncselekmény elkövetésének legkisebb gyanújára sem lesz szükség ahhoz, hogy valakit lehallgassanak, hogy titkos megfigyelés célpontjává váljon, vagy hogy tudta nélkül felbontsák és elolvassák a leveleit, távollétében átkutassák a lakását, kocsiját – írta a Magyar Nemzet. A Párbeszéd Magyarországért úgy kommentálta a törvényjavaslatot, hogy a Fidesz rendőrállamot építene, a Demokratikus Koalíció (DK) szerint pedig Orbánnak „rendesen tele van a nadrágja, ha tízmillió magyart akar éjjel-nappal megfigyeltetni.”

A módosító javaslatcsomag kimondja, hogy „a bűnüldözési célú titkos információgyűjtés olyan különleges, leplezett tevékenység, amely a büntetőeljárásnak is szerves részét képezi”, valamint azt is, hogy „a titkos információgyűjtés az információk mellett eredendően a bizonyítékok megszerzésére irányul”. A cikk szerint joggal vetődik fel a kérdés: miért, eddig nem így volt? Választ azonban a salátatörvény tervezete erre a kérdésre nem ad. Ahogy arra sem, mikor, hogyan és kikkel szemben alkalmazzák majd az előkészítő eljárásnak nevezett, szintén új intézményt.

A törvényjavaslat szerint büntetőeljárás – fő szabályként – továbbra is bűncselekmény gyanúja alapján indul. Az új büntetőeljárási kódex azonban „a büntetőeljárás proaktív képességének kialakítása érdekében az előkészítő eljárással lehetőséget biztosít egyfajta előzetes felderítésre, amelynek a célja a bűncselekmény gyanújának megállapítása, illetve kizárása” – mutat rá a tervezet.

Egy névtelenséget kérő gyakorló ügyvéd szerint az előterjesztés szövegéből akár az is következhet, hogy ha valaki vásárol egy autót, másnap titkos nyomozás indul ellene, tisztázandó, hogy vajon törvényes forrásból származik-e az ára, vagy sem. A lap szerint ezentúl minden nyomozásra jogosult hatóság, azaz a rendőrség, a NAV és az ügyészség is folytathat előkészítő eljárást minden olyan esetben, amelyben semmi gyanús nincs. Mert ahol felvetődik valamilyen bűncselekmény gyanúja, ott a hagyományos büntetőeljárás is megindítható. Nem derül ki azonban a törvényjavaslatból, hogy nevezett szervezeteknek milyen szempontok alapján kell meghatározniuk, hogy kikkel vagy mely szervezetekkel szemben indítanak előzetes felderítést.

DK: Orbánnak tele van a nadrágja

A Demokratikus Koalíció (DK) álláspontja szerint a rendszerváltozás, a szabadság és a szolidaritás elárulása a törvényjavaslat. „Orbán Viktornak rendesen tele van a nadrágja, ha tízmillió magyart akar éjjel-nappal megfigyeltetni”. Az embereket csak ideig óráig lehet megfélemlíteni, de legkésőbb 2018-ban „vissza fogjuk venni az országunkat a Fidesztől”, akkor pedig azokat az állami vezetőket is felelősségre kell vonni, akik aktákat akarnak vezetni a magyaroktól – tette hozzá figyelmeztetésképpen Vadai Ágnes. Rákosi Mátyás, Kádár János, Orbán Viktor, így teljes azoknak a névsora, akik hatalmuk megtartásának érdekében a saját népüket megfigyeltették és megfigyeltetik – folytatta a politikus, megjegyezve: „itt van az új III/III-asok kora”. A független képviselő egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a Terrorelhárítási Központ már most is bírói engedély nélkül végezhet megfigyelést, annak ellenére, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, ez ellentétes az emberi jogok európai egyezményével.

Párbeszéd: rendőrállamot építenek

A Párbeszéd Magyarországért elfogadhatatlannak tartja a kormányzati törvénytervezetet. Hudák János elnökségi tag kijelentette: jól látszik, hogy a Fidesz a jogállam leépítésében semmiféle korlátot nem szab magának és egy rendőrállamot akar kiépíteni, ahol az embereket meg lehet félemlíteni. Hudák János leszögezte, egy jogállamban ahhoz, hogy valakit meg lehessen figyelni, mindenképpen szükség van bírói engedélyre, amit csak az után lehet kiadni, hogy az illetőt bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. A Párbeszéd azt követeli, hogy vonják vissza az elképzelést, amely alkalmas arra, hogy politikailag és gazdaságilag is el lehessen lehetetleníteni bárkit – jelentette ki a politikus.

LMP: a Fidesz közeli oligarchák érdeke

Az LMP országos elnökségi tagja, Ungár Péter szerint a törvényjavaslat elfogadása csupán a Fidesz közeli oligarchák érdeke, a javaslat célja ugyanis az lehet, hogy könnyen megfigyel- hessék vagy akár az adóhivatal könnyebben eltávolítsa a piacról azok konkurenciáit.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.