Orbán főpróba-helyzetekben

Apám jóvoltából (színházi ember volt) rengeteg főpróbán jártam. Azt hiszem, megismerem, ha főpróbát látok.

A főpróbán ugyanaz a szöveg, a jelmez, a beállítások, mint majd az előadásokon, de még utoljára lehet kísérletezni, egy-egy poénnál, merészebb gesztusnál kifelé sandítani: elmegy-e, lehet-e használni a nagyobb közönség előtt is, vagy ez már túlzás, és még a végén leparancsolnak a színpadról.  Az elmúlt napokban Orbánt kétszer is láttam főpróba-helyzetben. Az elsőn az „etnikai homogenitást” próbálta ki, ez nem jött be. Egy olyan országban, ahol a legszeretettebb költő apját Petrovicsnak, anyját Hrúznak hívták, ezt azért nem veszik be. A színtársulat gyorsan retirált: a főszereplő bonviván nem azt mondta, nem úgy mondta, nem úgy értette.

A másik főpróba helyszíne a határvadászok avatása volt. Itt azt kellett kipróbálni, lehet-e az „emberi jogok” fogalmát szitokszóvá változtatni, ahogy ez már sikerült a (politikailag) „korrekt”, „liberális” (szabadelvű) és „civil” szavakkal is. Nem kell nekünk az „emberi jogi szépelgő handabanda”, látta el a biztonság kedvéért becsmérlő jelzőkkel a terminust a mi kis színházunk sztárja. Mi a „saját magyar életünket” akarjuk élni, mondta, amelyben ugyebár nincs helye ennek a nemzetidegen, mesterkélt, szépelgő izének. Mármint az emberi jogoknak.

Ha erre nem szisszennek fel a főpróbán, akkor polgárjogot nyer: megérhet sok igazi nagy előadást is. És akkor majd ki lehet röhögni, le lehet legyinteni azokat, akik emberi jogokra hivatkoznak a lejárató kampányokkal, szegények, nők, közmunkások, öregek, betegek megalázásával, gyerekek tudatlanságban tartásával szemben. Mit handabandáznak?!

Szegény fiatal „határvadászok” álltak vigyázzban és hallgatták. Harcedzettnek kell lenniük. Megnéztem a jelentkezési lapjukat: szigorú alkalmassági követelményeket sorol. Felelniük kell pl. arra, „Iszonyodik-e a vértől, halottól?” Gondolom, a helyes válasz a „nem, dehogy, szemem se rebben”. A miniszterelnöki beszéd után talán kiegészítik a kérdőívet: „törődik-e az emberi jogokkal és hasonló szépelgésekkel?”. A helyes válasz ugyanez.

Szerző: Lendvai Ildikó
(Forrás: Sztárklikk)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.