Mondjunk nemet március 15-én

A Majtényi László államfő-jelölését kezdeményező Elnököt a köztársaságnak csoport demonstrációt hirdet Séta az új köztársaságért – tüntetés március 15-én címmel. Gyülekezés 14.30-tól az Operánál, a menet 15 órakor indul, majd a Nagymező utcán keresztülhaladva az Alkotmány utca Kossuth téri végénél fejeződik be. A séta végén beszédet mond Majtényi László, az ellenzék köztársasági elnök jelöltje.

Tavaly október 23-án közös tüntetést tartott a baloldali ellenzék a Blaha Lujza téren. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava

A csoport felhívása kiemeli: Budapest népe pár hete ellent mondott a hatalomnak. A hatalom vita helyett hazaárulózni kezdett. Mondjunk nemet az ország megosztására, mondjunk nemet a kormány arroganciájára és az ország kifosztására. Mutassuk meg, hogy kiállunk jogainkért és az országért. Ünnepeljük meg a szabadságért küzdő ’48-as forradalmárokat és kívánjuk ma is a sajtó szabadságát!”

A felhívásban megjegyzik, hogy a tüntetést bejelentették a rendőrségen.

***

Ismét tilos kifütyülni Orbánt
A standok felállítását lehet korlátozni, megtiltani egy tömegrendezvényen, például biztonsági okokra hivatkozva, ám amennyiben a hatóságok csak az Együtt síposztó standjait tiltják ki, a kokárdás- vagy egyéb standokat nem, akkor már jogsértést követnek el – mondta lapunknak Hack Péter alkotmányjogász azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség nem engedélyezte a pártnak, hogy március 15-én, Orbán Viktor kormányfő beszéde alatt standokról sípokat osszon.
Juhász Péter pártelnök szerint a hatósági tiltás törvénytelen, és biztosan megtartják az Astoria és a Kálvin tér közelébe tervezett sípos akciót. Az alkotmányjogász kifejtette, az Együttnek így is van lehetősége kiadni az eszközöket: „abba nem szólhat bele a rendőrség, hogy valaki egy rendezvényen mit osztogat szatyorból, táskából. Nyilván ez a tiltott dolgokra – drogok, fegyverek például – nem vonatkozik, de a síp nem ez a kategória”. Arra azonban a szakember szerint a hatóságoknak van lehetőségük, hogy ne engedélyezzék az Együtt bejelentett rendezvényét, hiszen bár a kormányfő kifütyülése önmagában nem erőszakos cselekmény, de hivatkozhatnak például egy másik bejelentett rendezvényre ugyanazon a helyszínen.
A rendőrség arra hivatkozva tiltotta be az egyébként bejelentett akciót, hogy a Honvédelmi Minisztérium március 13. és 16. között az Astoria és a Kálvin tér teljes területét használhatja az állami ünnepségek szervezéséhez és lebonyolításához. Bár azt a hatóság is elismerte, hogy az Együtt nem a már lefoglalt területeken szeretne fütyülni, csak azok határán, de a sípos akcióval megzavarnák „Magyarország Miniszterelnökének” beszédét és a nemzet méltóságát. Márpedig a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása az alaptörvény IX. cikkének 5. bekezdése szerint „nem irányulhat a magyar nemzet méltóságának a megsértésére” – írták.
(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.