Okosabb, mint Zuckerberg

Mivel magyarázza Mészáros Lőrinc, hogy cégének árbevétele gyorsabban nőtt az elmúlt tíz évben, mint az ezalatt világbirodalmat kiépítő Facebooké? A felcsúti polgármester szerint egyszerű a válasz: ő okosabb, mint a közösségi médiát építő Mark Zuckerberg.

Kollégáink hetek óta keresték Mészáros Lőrincet, végül Felcsútig kellett elmennünk, hogy feltehessük neki kérdéseinket. A település rendkívüli közgyűlése előtt mesés vagyonosodásá- val kapcsolatban kérdeztük a vállalkozót. Mészáros szerint nem a gazdagodása mesés, hanem a mi kérdésünk mesébe illő.

Mikor azt akartuk megtudni, hogyan nőhetett cégének árbevétele ezerszeresére tíz év alatt, miközben az ezalatt Mark Zuckerberg vezetésével berobbanó Facebook mindössze hatszázszorosára emelte bevételeit, a felcsúti polgármester röviden annyit közölt: hát lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolja? (Ha Ön is szeretne dönteni a kérdésben, olvassa el, mit lehet tudni, Zuckerberg IQ-szintjéről!)

Ma nincs olyan kedvem, hogy interjút adjak – kezdte furcsa felcsúti beszélgetésünket Mészáros Lőrinc, majd húsz percig beszélgetett a hvg.hu és más sajtótermékek tudósítóival.

hvg.hu: Tudja, hogy mennyi cége van?

Mészáros Lőrinc: Természetesen, ezt vezetik az embereim.

hvg.hu: Orbán Viktor hogyan járult hozzá a gyarapodásához? Azt mondta a Heti Válasznak adott interjúban, hogy a jóisten, a szerencse és Orbán Viktor segítette önt. Kifejtené, miben járult hozzá az ön meggazdagodásához a kormányfő?

M. L.: Sehogyan.

hvg.hu: Akkor miért mondta ezt?

M. L.: Mit miért mondtam? Orbán Viktornak annyiban köszönhető, hogyha Orbán Viktor nem lenne miniszterelnök, akkor ez az ország nem boldogulna.

hvg.hu: És akkor ön se lenne ilyen gazdag?

M. L.: Én azt nem tudom. Miért ne lehetnék. Én előtte is gazdag voltam.

hvg.hu: A Mészáros és Mészáros 2006 óta kilőtt, bevételei ezerszeresére emelkedtek.

M. L.: Gondolom jól vállalkozunk, jól teljesítünk, mert ezt a munkát el kell végezni első osztályúan, és utána fizetik ki, tehát a munka nem úgy van, ha elnyeri a munkát az ember a pályázaton, akkor abból egyből vagyont szerez. Jól el kell végezni, jó minőségben. Eredménytartalma van a munkáknak, különben nem dolgoznának a vállalkozások.

A hvg.hu, a 24.hu és a HírTV tudósítói által folytatott teljes beszélgetés leiratát itt találja – a szerk.

Csak osztalékból 1,6 milliárdot vett ki

Mészáros vagyonosodása a felcsúti polgármester 2017-es vagyonnyilatkozata kapcsán került ismét a fókuszba. Saját, következményekkel nem járó bevallása szerint két cégéből 1,6 milliárdos osztalékot vett fel a vállalkozó. Vásárolt számtalan szántót, egy kultikus motort, és már 34 ingatlana van. Az Echo tévéről már nem is beszélünk, amelyet Széles Gábortól vásárolt meg 2016-ban (a Mediaworksöt tavaly október óta tulajdonló Opimus mögött is mindenki Mészárost sejti, de ezt a vállalkozó tagadja).

A januárban leadott friss vagyonnyilatkozat alapján a felcsúti polgármesternek takarékbe- tétben 10 millió forintja van, emellett 100 milliót forintot készpénzben tart. A korábban kölcsönadott 524 millió forint még mindig a kintlévőségei között szerepel. Ehhez jön másfél milliárd forintnyi adósság, de ezt a gazdálkodását elnézve könnyen tudja majd rendezni.

Cégmatek
Mészáros Lőrinc vagyonosodásáról az Index állított össze meglepő és tanulságos táblá- zatokat, összehasonlító adatsorokat. Ezek között szerepelt, hogy miközben 2006-ban Mészáros cége 19,2 millió forint bevételt ért el, 2015-ben már több mint 20 milliárd forintot. Ezt a trükköt még a világ legmenőbb cégei közül is csak kevés tudta végre- hajtani, a Facebook például 2006 és 2016 között „csak” majdnem hatszázszorosára tudta növelni a bevételeit (2006-os 48 millió dollárról 27,6 milliárd dollárra), az Apple pedig ugyanez alatt az idő alatt csak 12-szeresére nőtt. Érdemes az Index többi adatát is végigböngészni.

Windisch Judit

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.