Vörösiszap-per (2)

„A tényeket nem lehet leváltani.”  

Ahogy arról korábban már írtunk nem találta elég részletesnek a vörösiszap-per másodfokú ítéletének indoklását a Győri Ítélőtábla, ezért visszaküldte a pert az első fokra, így kezdhetik elölről az egész tárgyalást. Most ejtsünk még – pontosabban nem mi, hanem aki ért is hozzá –  pár szót Kolontári katasztrófáról és annak okairól is. Korábbi, ezen témában íródott poszt lényegi részének szerzője, Fügedi Ubul geokémikus volt a múlt hét végén az ATV vendége. A felvétel itt nézhető meg.

Pontosan lehet tudni, hogy kik a felelősek a vörös-iszap katasztrófáért – mondta az Egyenes beszédben a Földtudományi Intézet korábbi munkatársa. Szerinte azoknak kellene a vádlottak padján ülni, akik az építési engedélyt kiadták a 10-es kazetta beruházásához. Már annak idején is volt szakember, aki szerint nem szabadott volna a tározót megépíteni, de nem hallgattak rá – fogalmazott. A geológus arra alapozza a megállapítását, hogy a méréseik igazolták: a gátszakadásnak nem az üzemeltetés volt az oka, hanem, az, hogy eleve rossz helyre építették a vörös-iszap tározót.

A bíróság azt ítéli meg, hogy helytállóak-e az ügyészség által előterjesztett vádak. Nos, „ebben a perben” azt kellett megvizsgálni, hogy a tározó helytelen üzemeltetése okozta-e a balesetet? Nos, a katasztrófát NEM a helytelen üzemeltetés okozta, hanem a tervezés, az építés, az ellenőrzés és az engedélyezés felelőtlensége, hanyagsága és slampossága — amint ezt el is mondtam. Azokat azonban, akik ezeket a halálos bűnöket elkövették, az ügyészség nem vádolta meg semmivel. A bíróság nem tehetett mást, mint hogy kimondta: a tározót végig az érvényes hatósági engedélyeknek megfelelően üzemeltették — a hatóság kevesebb, mint egy évvel a katasztrófa előtt engedélyezte, hogy részint a gátkorona, részint a tározóban tárolt anyag szintjét 60 cm-rel a korábban megengedett érték fölé emeljék — meg is magasították ehhez a gátat, jól látható a kétféle anyag különbözősége. (via – Fügedi Ubul)

Fügedi szerint amikor az elsőfokú bíróság kimondta: a gátszakadás emberi mulasztások következménye, akkor azt is megfogalmazta, hogy nem azok ülnek a vádlottak padján, akik a gondatlanságokat elkövették. Arra a kérdésre, hogy akkor kik a felelősök azt válaszolta:

… azoknak az illetékeseknek lett volna ott a helyük, akik kiadták az engedélyeket. A vízügyi, a környezetvédelmi, és az építési hatóság emberei, mindazok, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a kazettát ugyanúgy építsék meg, mint ahogy korábban építettek kazettákat.

P.s.: A korábbi Hunvald-blogon is szóba került már ilyenolyan szempontból megközelítve a vörösiszap-katasztrófa, illetve az ügyben folyó per, pl. itt: A bűnösnek kell felelnie.

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.