Ma lenne 95 éves

„Magyarországnak sok elnöke volt és lesz,
de azért tudjuk: „az Elnök”, az Göncz Árpád.”

Két éve temettük el Göncz Árpádot, ma lenne 95 éves. 1922. február 10-én született, az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, melyből 1963-ban szabadult. A rendszerváltás után a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Két cikluson át volt köztársasági elnök, és soha egyetlen politikust nem övezett olyan osztatlan népszerűség és megbecsülés, mint őt.

Göncz Árpád (1922–2015)

„Ha szolgálni kívánok valakit, azokat kívánom szolgálni, kiknek szolgájuk nincsen: a védteleneket. Akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó.” (Göncz Árpád, 1990)

Nagyon szerettem őt. Hiányzik. Nekem és az országnak is.

Hunvald György

***

Göncz Árpád (Budapest, 1922. február 10. – Budapest, 2015. október 6.)
József Attila-díjas magyar író, műfordító és politikus. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, de az 1963-as amnesztiával szabadulhatott a fogvatartásból. A második világháborút követően kisgazda, majd a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetsége politikusa. 1990-ben tagja lett a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlésnek, amelynek első elnökévé választották. Pozíciójából adódóan betöltötte az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget, majd augusztusban a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották, mely tisztségét 2000-ig viselte. Mandátuma lejárta után visszavonult a politikától. (Wikipédia)

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.