Történelemhamisításra jut pénz

A nemzetközi holokauszt emléknapján jelentették be vezetői, hogy forráshiány miatt bezár a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ. A három éve működő intézmény üzemeltetői hiába kértek segítséget a kormánytól, nem kaptak. Ebből világosan látszik a jobboldali kormány értékrendje: Schmidt Mária történelemhamisítására, a német megszállásról emléket állító hazug szoborra, a fideszes Magyar Művészeti Akadémia politikai kitartottjaira és fideszes álcivilekre számolatlanul van pénz, a cigányság fontos emlékköz- pontja pedig bezárhat.

A Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központot annak törekékéből lehetne fenntartani, amit a Fidesz kizárólag történelemhamisításra költ. A központnak rendkívül fontos szerepe lehetne abban, hogy megismerhessük a történelem legnagyobb hibáit és bűneit, hogy elkerülhessük azok megismétlését. A múltból akkor tudunk tanulni, ha hiteles emléket állítunk a történteknek.

Ezt a célt nem szolgálja, hogy magas rangú kormányzati tisztviselők – így az oktatásért és kultúráért is felelős Balog Zoltán miniszter – letagadják, hogy Magyarországról cigányokat deportáltak a vészkorszakban, ahogy a miniszter ezt 2014 augusztusában tette. Segíthetne viszont, ha történelmileg hiteles központok, emlékhelyek lennének látogathatóak. Sajnálatos, hogy a kormányzó jobboldal ezt egyre kevésbé tartja fontosnak.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.