Elsumákolták a választ

Az MSZP-s Korózs Lajos arra kérdezett rá az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hányan haltak meg kihűlés miatt eddig a télen. Hosszú, részletes választ küldött a miniszter a tárca parlamenti államtitkárán keresztül, de éppen a lényeg nem volt benne.

Korózs Lajos írásbeli kérdésében idézte Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt, aki szerint a hajléktalanszállókon „a leghidegebb éjszakán sem haladta meg 2016-ban a kilencvennyolc százalékot a kihasználtság, várhatóan így lesz most is. A kormány a téli krízisidőszakban 11 100 férőhely működését támogatja, ez elegendő” – tette hozzá.

A szocialista képviselő felvetette: az optimista nyilatkozat ellenére minden nap látni hajléktalanokat az aluljárókban, kapualjakban. Utóbbira az sem lehet magyarázat, hogy nem mindenki fogadja el az ellátást – vélte. Korózs Lajos szerint nemcsak az utcán élők vannak veszélyben, hanem azok is, akiknek nincs pénzük fűtésre.

Megkérdezte a képviselő, hányan haltak meg eddig kihűlés miatt a télen, és közülük hány embert érte az utcán, fedett helyen vagy lakásában a halál. Arra is kíváncsi volt, mikor akarja visszaállítani a kormány a lakásfenntartási támogatás valamilyen formáját vagy más szociális támogatást biztosítani a szegénységen élőknek.

Balog Zoltán nevében Rétvári Bence válaszolt, aki részletesen sorolta, milyen pályázatokat írtak ki a hajléktalanok ellátásához, hány férőhely van a hajléktalanszállásokon, mi az Elsőként lakhatás program lényege, hogyan alakították át a pénzbeli szociális ellátások rendszerét, mi a téli tüzelőtámogatás lényege, hány önkormányzat vehet tűzifát és hány barnakőszenet.

A kihűlés miatt elhunyt emberek számáról azonban nincs szó a háromoldalas válaszban, arról sem, hány embert érte a halál fagyos utcán és hányat kihűlt lakásban.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.