Az együttérzés dicsérete

Így az év utolsó napjaiban, a békességes karácsony körül, s majd a mindig reményt csepegtető újesztendő első napjaiban igenis az a kötelességünk, hogy a szívünkben megerősödjön a részvétel, az elesett felebarátaink felé táplált irgalom. Törődéssel kell lennünk az úgynevezett szegények iránt is, feltéve persze, ha rászolgálnak a feléjük nyújtott kéz melegére.

De ez sajnos nem minden esetben mondható el, mert tapasztalható, hogy a szegények egy csoportja szinte visszaél a szegénységi monopóliummal. Közszemlére teszi a nincstelenséget, flancol a nyomorúságával, mint amelyikek a Blaha Lujza téri ételosztásnál hencegnek ország-világ előtt az éhségükkel. Csak azért, hogy pózolhasson a nagy nyilvánosság számára, és a megbotránkozást keltse az olig… a keményen dolgozó… izé, na majd ezt itt megoldjátok, Bélám. Szóval, hogy ott viselkedik a kamerának, mert tudja, hogy a figyelem fókusza irányul felé. Csak azért csinálja, hogy így lejárassa a kormány jó szándékának hallatlan eredményeit.

Mert igenis a hatalom mindent megtesz azért, hogy felszámolja a szegényeket … jól van Bélám, észrevettem. Szóval a kormány mindent megtesz azért, hogy felszámolja a szegénységet, meg a hajléktalanságot. Mert hát a kormány nagyszerű filozófiája az, hogy halat kell adni az embereknek, nem hálót, hogy ők kifoghassák. Amire a cinikus kekeckedők azt mondják, hogy már csak olyan tó van, amiből mi kiloptuk a halat. Ami természetesen szemenszedett liberális politikai hangulatkeltés.

Mert az ilyen zavarkeltési akciók mögött mindig a liberálisok állnak, a Soros pénzén. Még az is lehet, hogy akik ott a Blaha Lujza téren sorakoztak, azok ilyen bérszegények. Hogy lehessen őket mutogatni. A látvány végett.

Eleve nem értjük, hogy ha valakinek nem telik kenyérre, akkor miért nem rendel fánkot a Timike boltjából, de ezt a magamutogatós szegénységi show-műsort a leghatározottabban elítéljük. Mert ez csak a kormányt lejáratni akarók szándékára hajtja a liberálisok által felkavart zavaros vizet.

De szerencsére most már más idők járnak, mert vége a politikai korrektorság véleménydiktatúrájának, és meg lehet mondani végre a dolgokról, hogy fekete, ha úgy tetszik, néger árnyalatú (itt majd kicsit nevetni a saját jól sikerült viccemen) vagy fehér. Ahogy a hiteles és objektív tájékoztatás zászlóshajója, a TV2 szokta. Például abban a riportban, amit a tényfeltárás őszinteségével a hajléktalanokról készítettek. Hát ők nem álltak a köntörfalazás meg a mellébeszélés pártjára, hanem kimondták, hogy igenis, a hajléktalan, az büdös. És még felszólításra se hagyja abba. És ha mondjuk a kormány áldozatos tevékenységét segítő intézet munkatársa sokmilliós felelősségteljes dolgára siet, akkor neki ezt szagolni kell. És hát kinek lenne jó eltitkolni az igazságot. Mármint hogy a hajléktalan az aluljáróban a bűzlést foganatosítja. Hát neki is jobb az őszinte szó. Hátha úgy tanul a jó példából.

Mert az is akad sokaságával, hála a kormány intézkedéseinek. Ott van a mi büszkeségünk, aki a maga erejéből lett szelfméd men. A fejér-megyei … izé, majd ide beírjátok a nevet. Mondjuk fejér-megyei Ford, vagy valaki. A saját lábon állás mintaképe. Hát ő is egyszerű gázszerelőként kezdte. És ő maga mondta, hogy bizony őt is sújtotta a szegénység balsorsa. De ahogy filozófusi mélyen szántással leszögezte: „bárkivel bármi történhet”. És hát vele pontosan az történt, hogy ő az adományozott hálójával kifogta a közbeszerzési aranyhalat és nem herdálta el, hanem bőségesen kamatoztatta. És ma már saját tava, sőt tengere van, yachttal. Csak egy kis állami segítség kell és onnantól kezdve, bárki sikeres lehet „a munka, a szorgalom, a hozzáállás” titka révén.

Nagyon örülünk, és büszkék vagyunk, hogy ilyen nagyszerű példái vannak a boldogulásnak, mert aki dolgozik, ugye… (Kell ez ide, Bélám?) Ebből megtanulhatja a sok úgynevezett szegény is, hogy neki is ezt a példát kell követnie. Ahelyett, hogy a sorban állásával tüntet. Mert remény mindig van.

Majd, amit kell, még javítsátok, Bélám! De szerintem ez nagyon szép évösszegző alapszervezeti beszéd lesz. A törődés hangján.

Mátyás Győző

(Forrás: 168 óra)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.