A vésztartalékból költöttek

Megvan, honnan volt pénz a nyugdíjasok Erzsébet-utalványára. Nagyrészt a költségvetési vésztartalékból volt pénz a nyugdíjasok karácsonyi ajándékára. Erről egyébként már novemberben döntött a kormány. Az MSZP-s Lukács Zoltán kérdezett rá a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál, hogy honnan volt fedezet az Erzsébet-utalványokra. Fónagy János államtitkár a válaszában sok mindent leírt az utalványokról, de a lényeg, hogy

A kormány az egyes fejezetek közötti előirányzat átcsoportosításáról szóló 1668/2016. (XI.23.) határozatával döntött a szükséges átcsoportosításról. A források egy része – több mint 25 milliárd forint – az Országvédelmi Alapból származik, más részét az egyéb előirányzatokon jelentkező megtakarítások biztosítják.

Utánanéztünk, a november 23-i kormányhatározatban az áll, hogy a „szociálpolitikai menetdíj támogatás” cím terhére, vagyis a nyugdíjasok, diákok, stb. bérletkedvezményére szánt pénzből 7 milliárdot, az „állam által vállalt kezesség és viszontgarancia érvényesítése” cím terhére 15 milliárd 800 millió forint, az Országvédelmi Alap terhére pedig 25  milliárd 200 millió forintot csoportosítottak át.

Az Orszádvédelmi Alap pedig a költségvetés vésztartaléka.

A Miniszterelnökség korábbi tájékoztatása szerint a 2,7 millió nyugdíjasnak kiszállított 10 ezer forintos utalványra a kormány összesen 42 milliárdot szán. Az átcsoportosított összeg viszont 48 milliárd.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.