Melós éve volt Mészárosnak

Számolgathatta a milliárdokat – Cirkogejzír gyárat létesít Mészáros Lőrinc az Erzsébet téri Gödörben – viccelődött Kósa Lajos az ATV-nek. A Fidesz-frakcióvezető szavai nem is tűnnek olyan hihetetlennek, legalábbis annak tükrében, hogy egy éve még az sem tűnt reálisnak, hogy a felcsúti milliárdos polgármester egy napon például Magyarország egyik legnagyobb médiabefektetője lesz. Hogy Mészárost idézzük: „az élet szélsőséges dolgokat is hozhat”.

A két jóbarát (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ismert ugyanis, a Mészároshoz köthető Opimus Press Zrt. lett a Népszabadságot kiadó, majd bezárató Mediaworks kiadó új tulajdonosa. Emellett Mészáros televíziót is vásárolt, megszerezte ugyanis az Echo TV-t Széles Gábortól. A felcsúti fociakadémiát is vezető polgármesternek ez több mint másfél milliárd forintos beruházás.

Mészárosnak volt is miből vásárolnia, hiszen az RTL összesítése szerint cégei közül a Mészáros és Mészáros Kft. egyedül és konzorciumban 140 milliárd forint közbeszerzést nyert el 2016-ban, ami mindössze két tenderből jött össze. Az R-Kord Kft. 76 milliárd forint közbeszerzéshez jutott. A Mészáros gyerekeinek építőipari cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. – konzorciumok tagjaként – összesen 8,5 milliárd forint közbeszerzést nyert meg.

A polihisztor-polgármesternek van egy ásványvízzel foglalkozó cége is, a Vivienvíz Kft., amely 486 milliós közbeszerzéssel járult hozzá a teljes mérleghez. A polgármester ezek mellett érdekelt a CLH Klímatechnikai Kft.-ben, amely többek között a felcsúti kisvasútra, illetve az MTK-stadionba is szállított klímákat. A polgármester vagyona vélhetően jövőre a Forbes listáján is előrébb léphet. Ezen az idén a 28. lett, vagyonát a lap több mint 35,5 milliárd forintra becsülte.

Futballmánia

A legtöbb társasági adó (tao)-támogatást az idén is az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kapta, amelyet a polgármester vezet. A felcsútiak egyik legjobb éve lehet a 2016-2017-es szezon, hiszen akár 3-3,5 milliárdot is kaphatnak. A hetekben derült ki, hogy az utóbbi öt támogatási időszakban összesen 11 milliárd forint tao került Mészáros csapatához. Az alapítvány 2011 és 2015 között különböző „jótevőktől” 10,9 milliárdnyi adományhoz jutott. Az RTL Híradó kereste Mészárost, de ő nem árulta el, pontosan kiktől jött a pénz. A Figyelő információi szerint a felcsúti tao-támogatások forrása a többségében a kormányfő apja, id. Orbán Győző által tulajdonolt Dolomit Kft., és a Mészáros és Mészáros Kft.

Horvát kalandok

A felcsúti polgármester futballbirodalma az idén újabb „ékkővel” bővült, hiszen a Mészáros és Mészáros Kft., valamint Ivan Mestrovic horvát üzletember lett az eszéki focicsapat többségi tulajdonosa. A miniszterelnök barátja az NK Osijek megerősítését ígérte, középtávú célként a stadionfelújítást és a nemzetközi kupaszereplést jelölte meg. Mészáros emellett vállalta, hogy rendezi a nagyjából 2,5 millió eurós (780 millió forint) tartozást, s legalább öt évig működteti a klubot.

A nyáron írtuk meg a Zadarski.hr horvát lap jóvoltából, hogy Ivan Rakitic, a Barcelona focistája „az NK Osijek tulajdonosának” tengerparti házában nyaralt. A Villa Maria építőjének elmondása szerint a milliárdos polgármester 2015-ben 2,2 millió euróért szerezte meg az ingatlant. Később Mészáros tudatta: a villa nem személyes vagyona, hanem egy cége tulajdona. A milliárdos gázszerelő más horvát ingatlanokban is utazik, a nyáron alapította meg a Marlera-Istria Ingatlanfejlesztő Kft.-t Szíjj Lászlóval, az új Közgépként aposztrofált Duna Aszfalt tulajdonosával. A vállalat alapvetően ingatlanfejlesztő, de a tevékenységi körei között szerepel még az épületépítési projekt szervezése, többféle építőipari tevékenység, üdülési és egyéb szálláshely és szállodai szolgáltatás, saját ingatlan adásvétele, bérbeadása és üzemeltetése is. A polgármester szabadságát is déli szomszédunknál töltötte, a Magyar Narancs újságírói egy csaknem egymilliárd forint értékű luxushajón fotózták le a nyáron. Később az is kiderült, hogy Mészáros nyaralásának idején Gaith Pharaon Interpol-körözés alatt álló szaúdi üzletember jachtjának szomszédjában horgonyzott a spliti kikötőben.

Titokzatos majorság

A mai napig nem tudni, miként hasznosítja a felcsúti polgármester azt a hatvanpusztai majorságot, ahol az Orbán-család kuvaszát, Nárciszt fotózták le korábban újságírók. A kutya gazdája az állatorvosi karton szerint Orbán fia, Gáspár, lakcímként pedig a majorság van megadva. A 15 hektáros területet id. Orbán Győző CZG Ingatlanforgalmazó Kft.-je birtokolja, ettől a vállalattól bérelte ki a majort Mészáros tíz évre, összesen 150 millió forintért. A felcsúti polgármester még 2012-ben Ferenczi Krisztinának, azóta elhunyt újságírónak kifejtette: munkagépeit tárolja a területen, ám ennek nyomát sem találták újságírók. Ellenben a majornál látni vélték a kormányfő felesége, Lévai Anikó autóját, akinek a major körüli területen földbirtokai is vannak.

Terjeszkedik Fejérben

A Magyar Narancs munkatársai figyeltek fel arra, hogy Mészáros az alcsúti arborétumtól nem messze két luxusházat építtetett, az egyik az ő, a másik a felesége nevén van. A munkálatokban részt vett a Fejér B.Á.L. Zrt. is. Az arborétumban található Habsburg-kastélyegyüttes egyik darabját, a Mosóház épületét a felcsúti alapítvány szerezte meg. A Mészáros elnökölte szervezet 70 millió forintot fizetett a műemlékért az Artemis Kft.-nek. Az alapítvány a cégből nonprofit kft.-t csinált, a székhelyét pedig Budapestről áttette Felcsútra. November elején az is kiderült, hogy a bicskei gyermekotthont év végén kiköltöztetik az épületéből, a 250 éves Batthyány-kastélyból. A sajtó értesülését az Ember Erőforrások Minisztériuma is megerősítette. A helyiek úgy tudják, hogy az ingatlan új gazdája Mészáros lehet.

További mezőgazdasági területek is leeshetnek a polgármesternek, hiszen a Duna Aszfalt és a Mészáros és Mészáros Kft. tavaly hozta létre a Visonta Projekt Kft.-t, amely búzafeldolgozót tervez építeni. A 110 millió eurósra becsült beruházást kiemeltté minősítette a kormány.

A turizmusban is nyer

Mészáros berobbant a szállodaiparba is idén, ugyanis megszerezhette a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels 14 szállodáját. A Heti Válasz decemberben szúrta ki, hogy Mészáros emberei megjelentek a Hunguest menedzsmentjében, kiderült: Leisztinger embereit Mészáros és Orbán Viktor veje, Tiborcz István lekötelezettjei váltották a vezetésben. Emellett a szintén Mészároshoz közeli Event Immo Kft.-hez került balatonalmádi Ramada szállót Bál Resortra nevezték át, s csatlakozott a Hunguest-lánchoz. Az egerszalóki Saliris Hotelt szintén Mészáros érdekeltségi köre szerezte meg, illetve az Event Immóhoz került a mátraházai Life-Style Hotel is, amely korábban a Quaestor tulajdona volt. Mészároshoz kerülhetett a Dereszla Pincészet is Tokaj-Hegyalján. A polgármester Alcsúti Szálloda Project néven új céget is alapított, ezzel állítólag szállodákat építene ingatlanjain. (Népszava-összeállítás)

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.