Parasztvakítás

A Városligetben elkezdték átültetni a fákat – írja az Index tegnapi cikkében, ennek apropóján ejtsünk még pár szót a városligeti faátültetéses ígéretekről, meghogy az ilyesmi hogyan is szokott sikerülni. A munkálatokat különben a Ligetvédők próbálták akadályozni, a civilek, ligetvédők és a szakemberek ugyanis erősen kételkednek a fák átültetésének sikerességében. És nem véletlenül és nem is alaptalanul.

Átültetés a Köztársaság téren (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Szerintük a Ligetben elkezdett „famentés” kamu, eleve csak bizonyos típusú és vastagságú fáknak van valamennyi esélyük, csoda nem várható. Példaként említik az egykori Köztársaság – manapság II. János Pál pápa – téren átültetett és pusztuló fákat, ahol a Főkert szerint 8, helyi lakosok szerint viszont mindössze 3 élte túl a „költöztetést” abból a 11 közepes méretű fából, amelyet a 4-es metró építése idején földlabdástól ültettek át. Mindez kiderül  egy korábbi, még a nyáron íródott cikkből. (Szép történet az átültetett fák beazonosítása is, feltétlenül tessék elolvasni az Index cikkének két frissítését is…)

Nos, a fenti számokat elnézve, nagy esély van rá, hogy – sok százmillió forintért – száz átültette fából jó esetben olyan 20-25 meg is maradjon. Persze, a kisebbje. Szép kilátások, sz@r esélyek. Nem megoldás, de legalább drága. Parasztvakítás.

A napok óta a Városligetben zajló gépi faátültetésekre közleményben reagált a Greenpeace magyar irodája: a környezetvédő szervezet világos, logikus okfejtése nyomán a faügyben laikus számára is nyilvánvalónak tűnik, hogy az átültetett fák aligha élik túl a beavatkozást, s ebben a formában ez tényleg nem más, mint különösen drága fakivágás. Ettől persze egy percig sem fognak felhagyni a baráti tévékben jól mutogatható gyakorlattal, meg különben is: a NER száguldó naszádja csak nem fog megtorpanni, holmi mikorrhiza, avagy gyökérkapcsoltság miatt. Egy átültetésbe belepusztult fáról pedig – a klasszikus Monty Python-szkeccs nyomán – még egy jó ideig állítható, hogy nem is halott, csupán mélyen alszik. (Magyar Narancs)

A faátültető cég az eddigi külföldi és budapesti (állatkerti) tapasztalataira hivatkozva azt állítja, hogy az átültetett fák túlnyomó többsége a Városligetben is átvészeli a sokkot. A Greenpeace és Bardóczy Sándor tájépítész azonban nem ilyen optimista. Több helyen is egybecsengő listát állítottak fel, amiben az szerepel, hogy

  1. egy 20 évnél idősebb fa átültetéséhez minimum két évre van szükség.
  2. Az előkészítés nélküli faátültetés valójában egy nagyon drága fakivágás.
  3. Egy 20 évnél idősebb fa átültetőgéppel nem átültethető
  4. Az idős fát csak vegetációs időszakon kívül, nyugalmi állapotban lehet átültetni.
  5. Az átültetett fát minimum 3 évig kell utógondozni, tápoldatozni.
  6. Az átültetett fát nem lehet építési területre vagy bontásra váró épületek mellé helyezni.
  7. A Ligetben zömében 35 év fölötti fák vannak. Ne próbáld meg őket átültetni, mert ez biztosan nem fog sikerülni.

Átültetett fák a Városligetben – Galéria (Index)
A Ligetvédők 12 kérdése a városligeti faátültetésekről (Facebook)

***

És akkor itt van még egy korábbi bejegyzés a Városliget fb-oldaláról: „Érdekes kérdés, vajon miért hagyja a budapestiek egy része az orránál fogva vezetni magát a Ligettel kapcsolatban. Valószínűleg a legfőbb ok, hogy csak kevesen veszik a fáradságot, hogy megértsék az ellenzők érveit. Nekik ezt a cikket most végig kéne olvasni. Vélemény nincs benne, csak számok és tények.” (Tamás Bence Gáspár a 444.hu-n: Így trükköznek a számokkal a Liget projektnél)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.