A félelem politikája legyőzhető

A szélsőségek megerősödése Európa- és világszerte, a BREXIT és Donald Trump győzelme olyan váratlan események voltak, amik megrengethetik a világot, amiben eddig hittünk. De a félelem és gyűlöletkeltés politikája legyőzhető – mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke a Táncsics Alapítvány „Az amerikai választás és a közeljövő lehetőségei” címmel rendezett konferenciáján Budapesten.

Az MSZP elnöke kifejtette: a szabadság és demokrácia híveinek az a dolguk, hogy tanuljanak Donald Trump sikeréből és a demokraták verségéből, és képviseljék azokat az embereket, akik úgy érzik, a demokrácia magukra hagyta őket. A politikus szerint a populisták csodát ígérnek, de végül elbuknak, mert képtelenek eredményeket elérni.

Szerinte ez igaz Orbán Viktor kormányzására is: 2010 óta ugyanis hárommillióról négymillióra nőtt a szegények száma Magyarországon, a fejlett országok közül nálunk a legkisebb a háztartások bevétele, összeomlóban van az oktatás és az egészségügy is. Molnár Gyula szerint a lecsúszás veszélye félelmet gerjeszt az Egyesült Államokban, Európában és így Magyarországon is, a szélsőjobboldal pedig ezt a félelmet remekül használja világszerte. Azonban a félelem vámszedői nem képesek olyan országot teremteni, amiben szívesen élnénk.

A pártelnök szerint a győzelemhez erőt kell mutatnia minden politikai oldalnak, és ideje lenne, hogy a baloldal is felemelje a fejét: a baloldalnak nincsen oka szégyenkezésre, hiszen a Fidesz elbukta az időközi választások nagy részét, az MSZP megakadályozta a vasárnapi boltzárat, és a baloldal már vezet Budapesten a Fidesz előtt. „Itt az ideje, hogy ezt kiterjesszük az egész országra, és reményt adjunk az embereknek a félelem politikájával szemben” – zárta beszédét az MSZP elnöke.

A Táncsics Alapítvány konferenciáján felszólalt még Tóth Bertalan frakcióvezető, Molnár Zsolt a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, Kovács László volt külügyminiszter, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, Bombera Krisztina újságíró, tudósító, Lattmann Tamás egyetemi docens, nemzetközi jogász, Pulai András, a Publicus Közvéleménykutató stratégiai igazgatója.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.