Semmi nem változott

Bárándy Gergely, az MSZP egyik vezérszónoka szerint az ügyészség működésében semmi nem változott, egy XXI. századi diktatúra nem is kiszolgálója, hanem pillére, alapvető építőeleme az intézmény. A képviselő szerint az ügyészség az ellenzéki politikusokkal szemben koncepciós eljárásokat folytat, de már a bíróságok is sorra hozzák a felmentő ítéleteket, másrészt megalapozatlan vádemelések születnek.

Négy év alatt ennyire leromlott az ügyészek szakmai tudása? – tette fel a kérdést a politikus, majd azt meg is válaszolva azt mondta, hogy az ügyészek felettesei utasítják őket megalapozatlan vádemelések benyújtására. Hozzátette: ennek a tarthatatlanságára már a Kúria is felhívta a figyelmet.

További problémaként említette Bárándy Gergely, hogy az ügyészség semmit nem tesz a nyilvánvalóan korrupciógyanús ügyekben, amikor tarthatatlanná válik a helyzet, akkor megindítják az eljárást, majd később csendben megszüntetik. Azt mondta, hogy „kamionokkal” viszik ki a pénzt a Magyar Nemzeti Bankból, de Polt Péter semmit nem tett és az is „rendben van”, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy nemzetközi körözés alatt álló emberrel üzletel. A képviselő reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jogtudósok elemezni fogják a büntetőeljárásokat, a feljelentéseket, amelyeket mondvacsinált okokkal elutasítottak és a tudomány meg fogja határozni ezt a korszakot. Tart azonban attól, hogy ez közelebb lesz az MSZP álláspontjához, mint a Fideszéhez.

Harangozó Tamás azt mondta, hogy évek óta „félresiklott, pontosabban inkább félresiklatott” ügyek tömegére hívják fel a legfőbb ügyész figyelmét. Hozzátette, a hosszú évek tapasztalatai alapján egyértelmű az ügyészség politikai motivációja. Ezt alátámasztandó arról beszélt, hogy az ügyészség sokszor politikai megfontolások alapján emel vádat, amelyet a megalapozatlanság ellenére is fenntart. Máskor pedig a legnyilvánvalóbb gyanú ellenére sem hajlandóak nyomozást elrendelni – fogalmazott.

A képviselő szavai szerint Velencei Bizottság és az Európa Tanács Korrupcióellenes Államok Csoportja GRECO-jelentése is alátámasztja, hogy az ügyészség politikai motivációja a legfőbb ügyész személyéből és a szervezetet szabályzó, „Fidesz által kreált” törvényekből ered. Az MSZP emiatt egy konkrét törvénymódosító csomagot dolgozott ki, ami a legfőbb ügyész megbízatási idejét és megbízatásának keletkeztetését is újraszabályozná – tette hozzá.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.