A játék folytatódik…

Gyerekkorunkból ismerős a székes játék. Eggyel kevesebb szék lévén, nem jut mindenkinek hely, így valaki mindig kiesik a játékból. A következő körben újból eggyel kevesebb a hely, mint ahányan rányomulnának, így újból távoznia kell egynek, és így tovább addig, amíg már csak egyetlen szék marad: a győztesé. Úgy tűnik, a játékot nemcsak kis-, hanem nagyfiúk is játsszák. A gazdasági és politikai élet „nagyfiúi” tülekednek a vágyott helyekért, de valaki mindig kiesik.


Ez történt Simicskával, Spéderrel, Tarsollyal és néhány kisebb fiúval is, akiknek eleve csak sámli jutott, mint Mengyi Rolandnak. Előbb-utóbb el kell jutni odáig, hogy csak az örök győztes: a főnök terpeszkedhessen kényelmesen.

Persze ha nem óvodások játszanak, akkor a dolognak tétje van: a kiesettek nemcsak széküket vesztik, hanem -ami a lényeg- a vagyonukat is.

Jobb helye van annak a főnök és bizalmasai kezében. A kiesettek nem is mindig értik, miért nincs már helyük. Tarsoly a friss interjújában pl. arról beszél, évekig semmit nem kifogásoltak a Nemzeti Banknál a Quaestor „pilótajátékában”, hát akkor most mi a baj? Azt állítja, a botrány kirobbanása után „megfelelő helyről” kezdetben még azzal áltatták, megmentik a cégét, ha „bizonyos dolgokat” megtesz. Megtette, bármi volt a kérés.

Milyen érdekes, Szíjjártó magára vette a célzást, és a külügy azonnal nyilatkozott: miniszterük semmit nem ígért. Azt nem mondják, hogy más sem. Az interjú számos más részét cáfolja az MNB is, de erre a részre nem tér ki. Persze, egy sokmilliárdos bűncselekmény vádlottjának nem kell minden szavát készpénznek venni. Az mindenesetre érdekes, hogy a legnagyobbat robbanó bombát a külügy sem hatástalanítja: elismeri, hogy a körözött Pharaont hivatalosan összehozta Tarsollyal egy hatalmas ingatlan- és szállodabiznisz érdekében.

Mit mondjak, ezek után gyanítom, hogy Tiborcz sem a hatos villamoson futott össze véletlenül Pharaonnal, hanem talán ők is miniszteriális segédlettel dughatták össze a fejüket. De legalább Tiborcz biztos lehet benne, hogy alóla nem húzzák ki a széket: nála jó helyen halmozódik a vagyon. Hiszen ez a cél, a politikai birodalom mellett a minél nagyobb gazdasági birodalom, ugyanabban a kézben. Nem jó, ha túl sokan üldögélnek a főnöktől független nagy vagyonokon, és képzelhetik önállónak magukat.

Kapóra jött, hogy Tarsolyt tényleg el lehetett és el kellett kapni tízezrek becsapásáért. Akit nem, az a börtönt megússza, de szépen kiszorítják a piacról. Nem jut neki szék.

A székes játék szabályait több gyűjtemény ismerteti. Az egyikben a játszóknak „a téli estékre felhőtlen kacagást” ígérnek. A játék folytatódik, egyre többeket szorítanak ki a körből. Istenem, milyen jól fogunk mulatni!

Szerző: Lendvai Ildikó
(Forrás: Lendvai Ildikó blogja)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.