Bűnt pártol az ügyészség

Bűnpártolással vádolta az ügyészséget a szocialista Nyakó István, aki pótmagánvádas indítványban kéri a február 23-án a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előtt történtek vizsgálatát. A politikus szerdai, a Legfőbb Ügyészség budapesti székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „az urizáló fideszes politikai elit érdekében működő, pártszolgálatot teljesítő ügyészség” véleménye szerint bűnpártolást követett el. Elmondta, a pótmagánvádas indítványát a kopasz verőemberek elleni nyomozást megszüntető határozattal összefüggésben teszi. Megjegyezte, az indítvány befogadásáról a Fővárosi Törvényszék dönt.


Nyakó István szerint véletlen, hogy indítványát egy nappal azután tette meg, hogy ismertté vált: bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást Pálffy Ilona NVI-elnök ellen bűnpártolás miatt. Jelezte, a feljelentése miatt indult nyomozás megszüntetéséről írásban nem tájékoztatták. A szocialista politikus a pótmagánvádas indítványáról azt mondta, ha annak helyt ad a bíróság, akkor lehetősége lesz betekinteni a nyomozati iratokba, kiderül, mi történt a rendőrségen. Megvizsgálták-e ki volt a felbujtó? Milyen összeesküvés állt a háttérben? – sorolta kérdéseit.

Szerinte ebben az eljárásban már nem lehet elfedni a valóságot, hogy februárban az NVI előtt kopasz, kigyúrt verőemberek jelentek meg, és hogy Pálffy Ilona, az NVI elnöke elküldte a rendőröket. Emlékeztetett arra, a Kúria március 3-ai határozatában kimondta, akadályozták állampolgári jogai gyakorlásában, amikor nem hagyták, hogy az NVI időbélyegzőjéhez férjen.

Ismertetése szerint az ügyészség arra alapozta a nyomozást megszüntető határozatát, hogy magánszemély nem lehet sértettje a népszavazás rendje elleni bűncselekménynek, csak a társadalom, amely azonban nem szerepelhet sértettként az eljárásban.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.