Komcsik a spájzban…

A nyelvi finomságok iránt érzékenyek tudják: a „komcsi” nem azonos a kommunistával. A „komcsi” gyűjtőfogalom. Elvileg beletartoznak a kommunisták is, de messze nem csak ők, sőt, nekik van a legkisebb jelentőségük. Így van ez az állatok rendszertanában is. Az egérfélék csoportjának névadója ugyan az egér, de még számos, kevéssé szeretetre méltó fajta sorolható ide: a patkány, a hörcsög, a pocok, sőt a güzü is, amelynek létezéséről eddig nem bírtam tudomással, pedig esetében is felmerülhet a komcsiság gyanúja. A güzük csoportban élnek, közösen dolgoznak, tisztára, mint egy kommuna vagy kibuc. Vagyis lehet, hogy zsidók is. Komcsi zsidó güzük.

Szakasztott így van ez a magyar politikai rendszertanban is. A komcsifélék osztályába sokféle élőlény tartozik: messze nemcsak azok, akik valamikor tagjai voltunk annak a bizonyos egypártnak. A dolgot bonyolítja, hogy ugyanezen népréteg tagjai nem komcsik, ha utóbb fideszesek lettek. Viszont komcsinak számít minden baloldali, a 20 éves is, az antikommunista is. Lekomcsizandó a liberális, a zöld, a konzervatív demokrata, de a civil szakember is, ha valamiben bírálja a kormányt. Komcsik a pedagógusok, a filozófusok, a kishantosiak, komcsi Sándor Mária és a Quaestor-károsultak.

Hiába különböznek egymástól, akár utálhatják is egymást, a Nemzeti Együttműködés Rendszertana szerint mind a komcsifélékhez tartoznak. Miért, az állattanban a rák és a vöröshangya sem hasonlítanak egymásra, mégis mindegyik ízeltlábú. A vöröshangyának nem is jár jobb hely, már a színe sem rokonszenves. Ízeltlábú és kész, akár a gusztusos házi poloska vagy a keresztespók. Igen, a kereszt sem mentesít senkit a besorolástól. A pápa is komcsigyanús. Kísértet járja be Európát, a komcsisodás kísértete. A komcsi könnyen felismerhető. Köztudomásúlag büdös. Esetleg tetves. De minimum rohadt. Büdös, tetves, rohadt komcsi. Bayer Zsolt tudja szebben is cifrázni, de egy átlagos komcsiutáló kommentelőnek ez a szókincs is elegendő.

Az nem is kérdés, hogy az MSZP úgy, ahogy van, komcsi. Ha pont az ellenkezőjét csinálja, mint amit kommunistáktól lehetne várni: ha fontosnak tartja a pluralizmust, ha békésen átadja a hatalmat, ha Nyugatra orientálódik, akkor még inkább komcsi. Csupa „bolsevista trükk”, Csurka megmondta. Schmidt Mária a napokban ráerősített: „Ez a párt még mindig az a párt.” A Magyar Idők újságírója szerencsére leleplezi a „bolsevik tempót”, ami abból áll, hogy „a magukat igazi demokratáknak nevezők kisebbsége terrorizálni próbálja a többséget”. Rettenet! Még jó, hogy a többség juszt sem akar demokráciát. De még így is nagy a veszély, mert ha nem a komcsiféle demokraták vannak hatalmon, „képesek mindent tönkrezúzni”. Ezt a demokrata randalírozást már én is sokallom, szegény kormány lassan mozdulni sem mer. Ha a randalírozók kimondják a varázsigét: „Világ proletárjai, egyesüljetek!”, már jön is a komcsi Soros, meg a komcsi Norvégia a civil alapjával, a komcsi amerikai nagykövetekről és luxemburgi külügyminiszterekről nem is beszélve. Komcsi az egész Európai Unió. Orbán a Tavares-jelentés vitájában (még hogy Tavares! Továris!) a szemükbe mondta: olyanok, mint a Szovjetunió.

Eddig eligazodtunk: komcsi az, aki nem fideszes. Na de kiderült, hogy a miniszterelnök főtanácsadója, a volt államtitkár, aki a Pen Club élén mindeddig nem rés volt, hanem erős bástya, komcsi. Szó bennszakad, hang fennakad, lehelet megszegik: Szőcs Géza is komcsi! A komcsik már a spájzban vannak! Miután Szőcs is aggodalmaskodott a Népszabadság beszántása miatt, a sajtóiroda vezetője kimondta: ”Vannak, akik vonzódnak a balos szubkultúrához, és nekik most hiányérzetük van.” Ki gondolta volna, amikor az államtitkár még a táskájában hurcolászta a baloldali szubkultúrához aligha sorolható Nyírő József hamvait, hogy egyszer még elkomcsisodik? Ellenség mindenütt!

De hát anélkül nem is élet az élet. A migránsok lassan kifújnak, megint a komcsikat lesz muszáj utálni. Próbálták behelyettesíteni a „nihilistával”, de nincs mindenkinek meg az Idegen szavak szótára. A komcsizás dobogtatja meg a törzsgárda szívét. A Fidesz régóta inkább spirituális vallási közösséghez hasonlóan működik, mintsem racionálisan politizáló, demokratikusan vezetett pártként. Vannak kultikus eseményei, ünnepei, buzgó hívei, akiket a gyakorlati tapasztalat el nem tántorít, van prófétája. Krédójának három hittétele a „nemzet” (értsd: viszolygás a modern Európától), a „kereszténység” (valójában csak a felvilágosodás eszméinek elutasítása) és a jó kis antikommunizmus, amely már rég nem a kommunizmus, hanem az egész progresszió, a demokratikus-szabadelvű-baloldali eszmekör ellen harcol. Fedőnév mind a három, egyik sem azt jelenti, ami. De roppant hasznosak: jó, a vezérek lopnak, parancsolgatnak, de legalább nem komcsik, hanem igaz hazafiak. És ha valaki mégis tehertétellé válik, túl sokat beszél, vagy túl tenyérbe mászóan harácsol, hát majd gyorsan komcsinak minősül. Szőcs már komcsi, és nekem kezd Rogán is gyanússá válni. Nem komcsi ez véletlenül?

Lendvai Ildikó volt országgyűlési képviselő

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.