Nyílt levél Tarlós Istvánnak

Tisztelt Főpolgármester úr!

Az elmúlt 6 évben folyamatosan felhívtuk az Önök figyelmét akkor, amikor a fővárosra nézve káros döntéseket készültek hozni. Figyelmeztettük Önöket, hogy a kórházaink és iskoláink államosítása árt Budapestnek. Hangot adtunk annak, hogy hiba átadni az államnak a Városligetet, a Dagály fürdőt, a komplett HÉV-hálózatot, nyilvánvalóvá tettük, hogy kár volt beavatkozni a máig megnyitásra váró Rác fürdő, vagy épp az üresen kongó Bálna ügyébe is.

A rossz döntéseknek következményei vannak, ezt láthattuk a múlt héten is, amikor a Fővárosi Önkormányzat elsőfokon elvesztette a Mahir-hirdetőoszlopokkal kapcsolatos pert. A bíróság a fővárost csaknem hétmillió forint perköltség megtérítésére kötelezte. Bár Budapestnek ma minden fillérre szüksége van, ez az összeg eltörpül ahhoz a 600 millió forinthoz képest, amelyet a főváros várhatóan kártérítésként lesz kénytelen kifizetni az Orbán Viktor kegyeiből kiesett Simicska Lajos cégének.

Már tavaly is jeleztük Önöknek: az, ahogy a Fővárosi Önkormányzat a Mahir-ügyben eljár, az jogsértő és komoly anyagi kárt okoz Budapestnek. Akkor azt javasoltuk, hogy járják végig a jogi utat, és csak a jogerős bírósági döntést követően tegyenek lépéseket a szerződés felbontására vagy épp a hirdetőoszlopok elbontására. Ennek ellenére Önök nem így tettek, így szándékosan kárt okoztak a fővárosnak.

Ezért kezdeményeztük a múlt héten, hogy a per elvesztésének következményeit az előterjesztéseket megszavazó fideszes képviselők személyesen viseljék. Az ugyanis nem történhet meg, hogy a szándékosan okozott kárt a budapestiekkel fizettessék meg. Önök fejenként több mint 30 millió forinttal tartoznak a budapestieknek.

Ugyanakkor értetlenül állunk az Ön által emlegetett, és mások mellett rajtam is számon kért, mindenféle alátámasztást nélkülöző 57 milliárd forintos európai uniós büntetés előtt, amelyről mindezidáig nem is hallottunk.

Mi 6 éve készen állunk arra, hogy a nyilvánosság előtt elszámoljunk minden olyan beruházással, amelyet megvalósítottunk vagy elindítottunk. Éppen ezért kezdeményezünk egy vitanapot, amelynek során mindannyian elszámolhatunk az elmúlt 10 évben végzett tevékenységünkkel. Ennek időpontját és helyszínét Ön választhatja ki. Mivel fővárosi ügyekről beszélünk, a legjobb fórum a Fővárosi Közgyűlés lenne, de nyitottak vagyunk minden javaslatra.

Tisztelt Főpolgármester úr!

E vitanap lenne a legalkalmasabb arra, hogy nyíltan beszéljünk Budapest hatásköreiről és pénzügyeiről, a vitatott vagy vitatható beruházásokról, a főváros korábbi és jelenlegi állapotáról, illetve arra is, hogy az igazság ismeretében levonhassuk a szükséges következtetéseket.

Azt gondolom, ha Önnek és fideszes képviselőtársainak tiszta a lelkiismerete, és nincs takargatnivalójuk, igent mondanak kezdeményezésünkre, és vállalják a részvételt a vitanapon, hogy minden fővárosi tisztán láthasson a Budapest életét az elmúlt évtizedben meghatározó ügyekben.

Budapest, 2016. szeptember 22.

Tisztelettel:
Horváth Csaba,
a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s képviselői nevében

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.